Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι κλειδί για την ουσιαστική αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας θα είναι η απομάκρυνση του Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία της χώρας. με την ολοκλήρωση των ερευνών των ΗΠΑ σχετικά με την οργάνωση IHH που συμμετείχε στον Στόλο της Ελευθερίας, αναμένεται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να επιδεινωθούν.

Ads

Μεγάλη πίεση ασκείται από κορυφαίους βουλευτές των ΗΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αμερικανικές έρευνες για τυχόν τρομοκρατικές διασυνδέσεις της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH (Foundation for Human Rights and Humanitarian Relief), κύριας διοργανώτριας του διεθνούς ‘Στόλου της Ελευθερίας’, που επιχείρησε την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και δέχθηκε την δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών.

Με το θέμα αυτό ασχολείται άρθρο υπό τον τίτλο «Flotilla Focus turning to terror ties» στους Washington Times από τον Joel Mowbray, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σε επιστολή επιφανών μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προς την αμερικανική κυβέρνηση, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Howard L. Berman και το Ρεπουμπλικανικό στέλεχος Ed Royce ζητούν την επιτάχυνση των ερευνών, καθώς υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για τον επίσημο χαρακτηρισμό της τουρκικής οργάνωσης IHH ως τρομοκρατικής, από τις μέχρι τώρα δημοσιοποιημένες πληροφορίες, που μεταξύ άλλων την διασύνδεουν με την Hamas και την Al Qaeda.

Ο ορισμός της οργάνωσης ως τρομοκρατικής προβληματίζει το Λευκό Οίκο και το State Department, καθώς θα φέρει ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ads

Από την άλλη όμως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι κλειδί για την ουσιαστική αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας θα είναι η εκθρόνιση του Ερντογάν και του κόμματος του από την εξουσία στην Τουρκία.