Για «άκρως απόρρητα» έγγραφα τα οποία βρίσκονται στα χέρια του FBI κατά την επιδρομή στο Μαρ-α-Λάγκο, την  κατοικία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνει λόγο δημοσίευμα της «The Wall Street Journal».

Ads

Ο Τραμπ ερευνάται από το FBI με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας.

Οι πράκτορες του FBI που ερεύνησαν τη Δευτέρα το σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, κατάσχεσαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητα», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας επίσης ότι είχε λόγους να πιστεύει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας.

Η αποκάλυψη έγινε μέσω των νομικών εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας τέσσερις ημέρες μετά την έφοδο πρακτόρων του FBI στην κατοικία του Τραμπ.

Ads

Ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε στη δημοσιότητα το ένταλμα έρευνας και μια απογραφή του υλικού που κατασχέθηκε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο αίτημα του προς τον δικαστή Μπρους Ράινχαρτ για την έκδοση του εντάλματος που προηγήθηκε της έρευνας, ανέφερε πως είχε λόγους να πιστεύει ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τον νόμο περί κατασκοπείας, ο οποίος απαγορεύει την κατοχή ή τη μετάδοση πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια.

Καθώς ο Τραμπ εξετάζει αν θα θέσει μια τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία της Αμερικής – και πότε θα την ανακοινώσει – είναι αντιμέτωπος με μια σειρά από επίσημες έρευνες και αγωγές. Αρκετές από αυτές τις έρευνες θέτουν μάλιστα τον Τραμπ σε κίνδυνο ποινικών κυρώσεων. Πολλά από τα έγγραφα αυτά, έπρεπε να φυλάσσονται σε συγκεκριμένες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως μετέδωσε η WSJ, οι πράκτορες του FBI πήραν μαζί τους από την έπαυλη του Τραμπ περίπου 20 κούτες με «εμπιστευτικά» έγγραφα, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (8/8).

Ο Τραμπ χειρίστηκε λάθος απόρρητο υλικό;

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου έχουν υποστηρίξει ότι ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία που του έδινε η θέση του για να αποχαρακτηρίσει τα έγγραφα προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το CNN, οι δικηγόροι του Τραμπ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν σε άμεση επικοινωνία σχετικά με τις προσπάθειές του να «θωρακίσει» τις συνομιλίες που είχε ενώ ήταν πρόεδρος, από ομοσπονδιακούς ερευνητές σχετικά με την έρευνα του υπουργείου για την 6η Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ, υποστήριξε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως «το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη», αντιδρώντας σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε την Πέμπτη πρόταση για την αποσφράγιση του εντάλματος έρευνας που χρησιμοποίησε το FBI για την έφοδο στο σπίτι του Τραμπ.

Σημειώνεται, ότι για να αποκτήσει ένα τέτοιο ένταλμα, το FBI πρέπει να δείξει στον δικαστή ότι υπάρχει πιθανή αιτία ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και ότι τα στοιχεία που αναζητούν σχετίζονται με αυτό το πιθανό έγκλημα.

Η άνευ προηγουμένου έρευνα στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο σηματοδότησε σημαντική κλιμάκωση σε μια από τις πολλές έρευνες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Πολιτική αναταραχή

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε σφοδρή κριτική και διαδικτυακές απειλές αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της συγκεκριμένης έρευνας.

Υποστηρικτές του Τραμπ και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι εκμεταλλεύονται την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία για να βάλουν στο στόχαστρο τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.