Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Χομς, μία ημέρα αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ επιθυμεί την ειρήνη. Για τουλάχιστον 47 άμαχους νεκρούς από το βομβαρδισμό της πόλης κάνουν λόγο ακτιβιστές, ενώ 20 φέρονται να σκοτώθηκαν σε επιδρομές πολιτοφυλάκων σε σπίτια. Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τον Άσαντ για γενοκτονία.

Ads

 

Τουλάχιστον 47 άμαχοι φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της πόλης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού με ρουκέτες και βλήματα όλμου, δηλώνουν ακτιβιστές στην πόλη και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τανκς εισέβαλαν στη συνοικία Ινσαάτ και πλησίασαν στην Μπαμπ Αμρο.

 
«Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε για λίγο και κατορθώσαμε να έλθουμε σε επαφή με πολλές συνοικίες, διότι οι ακτιβιστές σε αυτές μπόρεσαν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους. Μετρήσαμε 47 νεκρούς από τα μεσάνυκτα», δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στο Reuters ο ακτιβιστής Μοχάμαντ Χάσαν.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυνάμεις των πολιτοφυλάκων του Ασαντ σκότωσαν τουλάχιστον 20 αμάχους σε επιδρομές στα σπίτια τριών οικογενειών στην πόλη Χομς. «Άντρες της σαμπίχα (πολιτοφυλακή του Ασαντ) εισέβαλαν, στη διάρκεια της νύχτας, σε τρία σπίτια και σφαγίασαν μια πενταμελή οικογένεια, μια επταμελή και μια οκταμελή» δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.
 
Εν τω μεταξύ, δεκαοχτώ βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα πέθαναν σήμερα σε νοσοκομείο της επαρχίας Χομς της Συρίας εξαιτίας των διακοπών ρεύματος που επηρέασαν τις θερμοκοιτίδες τους, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ακτιβιστής της αντιπολίτευσης. «Τα βρέφη νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο αλ Ουαλίντ στη συνοικία αλ Ουάρ, κοντά στην περιοχή Μπάμπα Αμρ που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών» επισήμανε ακτιβιστής.
 
Για «γενοκτονία» μιλούν οι αντικαθεστωτικοί
 
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση της Συρίας απορρίπτει τις διαβεβαιώσεις του Αλ-Άσαντ ότι δεσμεύεται να σταματήσει τη βία στη χώρα. Συγκεκριμένα ο Σύρος πρόεδρος, δήλωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών που επισκέφθηκε τη Δαμασκό ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τα σχέδια για σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα του. Σύμφωνα δε, με το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana, ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ «καλωσόρισε όλες τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης».
 
Ωστόσο, ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη αιματοχυσία δείχνει ότι είναι πολύ αργά για τον Σύρο πρόεδρο να προσφέρει συμβιβασμό.
 
«Είναι αδύνατον για τον Άσαντ να κυβερνά, αφού βομβάρδισε τις δικές του πόλεις» δήλωσε ο εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Καμάλ Αλ-Λαμπουάνι. «Αυξάνει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, είτε για να βυθίσει τη Συρία στο χάος, είτε για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση» πρόσθεσε.
 
Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τον Σύρο πρόεδρο για «γενοκτονία». Ο ακτιβιστής Καράμ Αμπού Ραμπέα δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι ο βομβαρδισμός είναι το «τελευταίο χαρτί του καθεστώτος». «Είναι το χαρτί της γενοκτονίας» τόνισε.

Ads