Ο καθαιρεθείς δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, κατήγγειλε την έλλειψη δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και την λογοκρισία που ασκεί σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εβδομαδιαίας εφημερίδας New Times της αντιπολίτευσης.

Ads

«Στη χώρα μας από το 1937 φοβόμασταν να εκφράσουμε την άποψή μας. Αν οι ηγέτες της χώρας υποστηρίζουν το φόβο αυτό είναι εύκολο να φτάσουμε σε μια κατάσταση, στην οποία η χώρα θα έχει μόνο ένα ηγέτη που τα λόγια του θα είναι χαραγμένα σε γρανίτη και θα πρέπει να τα ακολουθούμε χωρίς γκρίνια», γράφει ο Λουζκόφ.

Ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας, που καθαιρέθηκε χθες από το Κρεμλίνο, σχολιάζει την αντίδραση του προέδρου Μεντβέντεφ στην πρόταση του να επανέλθει το σύστημα απευθείας εκλογής των επαρχιακών κυβερνητών, οι οποίοι σήμερα διορίζονται από το Κρεμλίνο.

«Είπατε ότι αυτοί που δεν συμφωνούν πρέπει να φύγουν», επισημαίνει ο Λουζκόφ στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται στον Ρώσο πρόεδρο.

Ads

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως το Κρεμλίνο απαγόρευσε τη μετάδοση εκπομπής που στηρίζει τον πρώην δήμαρχο από τον τηλεοπτικό σταθμό της Μόσχας TVTs, αναφέροντας πως η κίνηση αυτή «δεν είναι τίποτε άλλο παρά λογοκρισία».

Σύμφωνα με τους New Times, η επιστολή αυτή παραδόθηκε στον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Σεργκέι Ναρίσκιν το βράδυ της Δευτέρας, παραμονή της ημέρας που καθαιρέθηκε ο Λουζκόφ. Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε στενός φίλος του Λουζκόφ, ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της καθαίρεσής του από τον Μεντεβέντεφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ. «Ο Γιούρι Μιχαήλοβιτς (Λουζκόφ) μου είπε χθες ότι θα καταθέσει αγωγή», τόνισε ο γνωστός τραγουδιστής Ιωσήφ Κόμπζον, έμπιστος του Λουζκόφ, ο οποίος ήταν μαζί με τον πρώην δήμαρχο όταν αυτός εγκατέλειψε το γραφείο του χθες Τρίτη.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να μην επισκεφτεί τις νήσους Κουρίλες, τις οποίες διεκδικεί η Ιαπωνία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιοσίτο Σενγκόκου, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε στον Τύπο ότι έχει «γνωστοποιήσει τη θέση της κυβέρνησης στη ρωσική πλευρά». Στην ερώτηση αν η Ιαπωνία είχε ζητήσει σαφώς από τον πρόεδρο της Ρωσίας να μην μεταβεί στα διαφιλονικούμενα νησιά, ο Σενγκόκου απάντησε: «Ναι, είναι σωστό». Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως θα επισκεφτεί τις νήσους Κουρίλες «στο εγγύς μέλλον».