Σχέδιο ψηφίσματος που θα προειδοποιεί την Συρία για την διάπραξη πιθανών «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα, ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις.

Ads

Το σχέδιο ψηφίσματος, που συντάχθηκε από τη Γαλλία, την Βρετανία, την Γερμανία και την Πορτογαλία, καταδικάζει τη βία του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του ζητά να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε συριακές πόλεις.

Ακόμη, αναφέρει ότι οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις που διαπράττονται στην Συρία από τις αρχές εναντίον του λαού τους θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό των ειρηνικών συγκεντρώσεων καθώς και της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Υπενθυμίζει στις συριακές αρχές την ευθύνη τους να προστατεύουν τον πληθυσμό και να επιτρέπουν την πρόσβαση τους στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ads

Το κείμενο δεν αναφέρει κάτι για κυρώσεις κατά της Δαμασκού.

Τα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας πιστεύουν ότι εννέα από τις δεκαπέντε χώρες- μέλη θα εγκρίνουν το ψήφισμα αλλά φοβούνται την άσκηση βέτο από την Κίνα και ιδιαίτερα την Ρωσία, η οποία είναι βασικός σύμμαχος της Συρίας.

Η ψηφοφορία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα.