Φως στη μυστηριώδη κράτηση του πρώην επικεφαλής της Interpol, Μενγκ Χονγκγουέι, αρχίζουν να ρίχνουν οι κινεζικές αρχές, που όπως έκαναν γνωστό σήμερα τον κατηγορούν για δωροδοκία.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν  από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας «η έρευνα εις βάρος του Μεγνκ Χονγκγουέι αφορά δωροληψία και υποψίες για παράβαση του νόμου». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ότι ο αξιωματούχος, που υπηρετεί και ως υφυπουργός Εσωτερικών της Κίνας, «προκάλεσε τα προβλήματα στον εαυτό του». 

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον ο  Μενγκ υπέβαλε την παραίτησή του  από τη θέση του διευθυντή της Interpol, σήμανε παγκόσμιος συναγερμός καθώς η σύζυγος του δήλωσε την εξαφάνιση του αφότου ταξίδεψε στην Κίνα στις 25 Σεπτεμβρίου, μέχρι το Πεκίνο να ανακοινώσει χθες ότι κρατείται.

Η Κίνα έχει ανοίξει εδώ και τέσσερα χρόνια μία τεράστια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, ασκώντας διώξεις κατά δεκάδων αξιωματούχων και επιχειρηματικών. Σύμφωνα με τους επικριτές του Πεκίνου πολλές από αυτές τις διώξεις είναι πολιτικά υποκινούμενες και ουσιαστικά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ να ωθήσει στο περιθώριο κάθε φωνή κριτικής και αμφισβήτησής του. 

Ads