Κατηγορίες για την δολοφονία 17 πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, απαγγέλθηκαν επίσημα στον αμερικανό υπολοχαγό Ρόμπερτ Μπέιλς. Επιπλέον ο 38χρονος αμερικανός παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο και για «έξι απόπειρες δολοφονίας πολιτών».

Ads

 
Ο Ρόμπερτ Μπέιλς, που κρατείται σε στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιτέθηκε σε αμάχους στην επαρχία Κανταχάρ, τη νύχτα της 11ης Μαρτίου, την ώρα που αυτοί βρισκόντουσαν στα σπίτια τους.
 
Αφγανοί καταγγέλλουν πως ο Ρόμπερτ Μπέιλς δεν διέπραξε μόνος του τις δολοφονίες, αλλά ότι σε αυτές εμπλέκονται και άλλοι αμερικανοί, ωστόσο ο 38χρονος υπολοχαγός είναι ο μόνος κατηγορούμενος.
 
Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατοδικείου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υπάρχουν «δύο ανοικτά ενδεχόμενα». Σύμφωνα με τον εν λόγω εκπρόσωπο, ο Ρόμπερτ Μπέιλς θα καταδικαστεί ή με την θανατική ποινή ή με ισόβια δεσμά, με τη δυνατότητα αποφυλάκισής του, με όρους, στο απώτερο μέλλον
 
Η κατηγορούσα αρχή τονίζει πως «συντρέχει το επιβαρυντικό στοιχείο ότι ο δράστης έκαψε σορούς» θυμάτων του, δηλαδή ότι τέλεσε και το αδίκημα της «περιύβρισης νεκρού».
 
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Μπέιλ αναφέρει πως ο πελάτης του θυμάται πολύ λίγα από το περιστατικό. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν υπάρχει γενετικό υλικό που να τον συνδέει με το σημείο της επίθεσης και ότι δεν υπάρχει ομολογία.
 
Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν προειδοποιούν για εκδίκηση και διαμηνύουν πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στα δικαστήρια. «Επρόκειτο για μια προσχεδιασμένη ενέργεια και ασφαλώς θα εκδικηθούμε όλες τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Δεν εμπιστευόμαστε τέτοιες δίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.