Για 12η συνεχόμενη νύκτα οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους χθες Τρίτη σε πολλές πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, παρά την αιματηρή καταστολή.

Ads

Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις να μην καταφεύγουν στη χρήση βίας, οι αρχές του Ιράν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σιδηρά πυγμή τους διαδηλωτές, τους οποίους χαρακτηρίζουν «ταραξίες» οι οποίοι «πλήττουν την ασφάλεια και τη δημόσια περιουσία».

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ μετά την 16η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πέθανε η 22χρονη Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα με έδρα εκτός Ιράν, οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν χθες το βράδυ σε διάφορες πόλεις. Όμως ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάδοση εικόνων.

Ads

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τη τηλεοπτικό δίκτυο Manoto της αντιπολίτευσης φαίνεται μία γυναίκα χωρίς μαντίλα να κουνά τα χέρια της στον αέρα στη συνοικία Ναρμάκ στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η Iran International TV, με έδρα το Λονδίνο, στη Σαναντάζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουρδιστάν, από όπου καταγόταν η Αμινί, γυναίκες πέταξαν τις μαντίλες, ενώ στη Σιράζ ένας άνδρας έκαψε μια φωτογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Η εξέγερση των γυναικών πέρα από το χιτζάμπ

Σύλληψη κόρης πρώην προέδρου

Βάσει του τελευταίου απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ιρανικό πρακτορείο Fars «περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η αστυνομία έκανε λόγο για 10 νεκρούς στις τάξεις της, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί περιλαμβάνονται στους 60 θανάτους.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Right (IHR), με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ανάμεσά τους «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά», επισημαίνοντας ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή της «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών».

Εξάλλου οι ιρανικές αρχές επεσήμαναν ότι περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου. Όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ έχουν συλληφθεί και ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Χθες συνελήφθη στην Τεχεράνη η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Βίντεο έχουν δείξει τις τελευταίες ημέρες την αστυνομία να χτυπά διαδηλωτές με γκλομπ και φοιτητές να σκίζουν μεγάλες φωτογραφίες του Χαμενεΐ και του προκατόχου του Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών που τους πέταξαν πέτρες, πυρπόλησαν περιπολικά και δημόσια κτίρια.

Με στόχο να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις, οι αρχές έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, ενώ με προβλήματα γίνεται και η σύνδεση στο διαδίκτυο.

ΟΗΕ: Καλεί το Ιράν να αποφύγει τη χρήση «περιττής ή δυσανάλογης βίας»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε νωρίς την Τετάρτη το Ιράν να αποφύγει τη χρήση «περιττής ή δυσανάλογης βίας» εναντίον διαδηλωτών, καθώς οι ταραχές για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ότι οι αρχές θα πρέπει να διεξάγουν γρήγορα αμερόληπτη έρευνα για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταραχές σε όλες τις επαρχίες του Ιράν και την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

«Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τις αναφορές σχετικά με την αύξηση των θανάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρρίκ. «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τον θάνατο της κ. Μαχσά Αμινί, από μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή».