Η Γερμανία διακινδύνευσε περαιτέρω εντάσεις με την Ιταλία, καθώς ένας από τους κορυφαίους ευρωβουλευτές της δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μπορούσαν να «προχωρήσουν στη Ρώμη» και να αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών.

Ads

Ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Μάρκος Φέρμπερ δήλωσε ότι η ίδια Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που διαχειριζόταν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της και επέβαλε οδυνηρές περικοπές θα μπορούσε να κληθεί και πάλι αν σχηματιστεί μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Ιταλία.

Από ό,τι φαίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, δύο κόμματα κατά των Βρυξελλών, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά, θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις γενικές εκλογές του Μαρτίου.

Έχουν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει φιλόδοξα σχέδια δαπανών και φορολογικές περικοπές που έχουν τρομάξει τους επενδυτές στην εύθραυστη οικονομία της Ιταλίας.

Ads

Μάλιστα έφτασε ο πρόεδρος της χώρας Σέρζιο Ματαρέλα να θέσει βέτο στον υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών λόγω της στάσης του έναντι του ευρώ.

«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να χρεοκοπήσει η Ιταλία. Ετσι, η Τρόικα θα πρέπει να κατευθυνθεί στη Ρώμη και να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο Μάρκος Φέρμπερ στη γερμανική τηλεόραση.

Το σίγουρο είναι ότι οι παρατηρήσεις του δεξιού ευρωβουλευτή θα προσθέσουν καύσιμα σε μια όλο και πιο σκληρή διαμάχη μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου, αν και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο Γερμανός ευρωβουλευτής ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Πάντως οι προσπάθειες του Ματαρέλα να διορίσει τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης εξόργισε την πλειοψηφία των Ιταλών.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες των ιταλικών μέσων, οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο συμφώνησαν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία (πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης και καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata).