Πολλοί Γερμανοί μεταναστεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το -συγκριτικά με τη Γερμανία- χαμηλό κόστος διαβίωσης προσελκύει όλο και περισσότερους γερμανούς συνταξιούχους στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Συνταξιοδοτικού Φορέα, στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ζουν σήμερα πάνω από 10.000 γερμανοί συνταξιούχοι, διπλάσιοι απ΄ ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Ads

Την ίδια ώρα, πολλοί από αυτούς που μένουν στη Γερμανία αναζητούν μια απασχόληση για να ενισχύσουν τις χαμηλές τους συντάξεις.

Την τελευταία εικοσαετία οι γερμανοί συνταξιούχοι που εργάζονται και μετά τη σύνταξη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί: από 530.000 το 2000 σε 1,45 εκ. το 2018. Σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες συνταξιούχους και πάνω από το 65% των γυναικών δηλώνουν ότι εργάζονται γιατί χρειάζονται τα χρήματα.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση περίπου οι μισές από τις συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα βρίσκονται κάτω από τα 900 ευρώ.

Ads

Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων, Σαμπίνε Τσίμερμαν, η οποία είχε καταθέσει σχετική επερώτηση εκ μέρους του κόμματός της «Η Αριστερά» (Die Linke).

Οπως δηλώνει η βουλευτής του γεραμνικού αριστερού κόμματος στο δίκτυο περιφερειακών εφημερίδων RND, «από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν μπορεί πλέον να διαψευσθεί ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο σύνταξη δεν προστατεύει από τη φτώχεια». Πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, τονίζει η βουλευτής. Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αναφέρονται στο ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και πριν από τους φόρους που υποχρεούνται να πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

Παράλληλα εισοδήματα και κοινωνική κατάσταση επηρεάζουν όλο και περισσότερο το προσδόκιμο ζωής στη Γερμανία. Όσοι παίρνουν μικρή σύνταξη πεθαίνουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια νωρίτερα από ευκατάστατους συνταξιούχους.

Η ψαλίδα του προσδοκώμενου χρόνου ζωής ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους στη Γερμανία ανοίγει όλο και περισσότερο. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Μαξ Πλανκ που αφορά τον ανδρικό πληθυσμό. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου, 65χρονοι συνταξιούχοι με πολύ υψηλές συντάξεις ζουν κατά κανόνα πάνω από 20 χρόνια ακόμη, συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις 15 χρόνια.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle