Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη Γερμανία, ακυρώνει την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί, κάνοντας δεκτή τη σχετική προσφυγή μίας γυναίκας από την πόλη Τύμπινγκεν. 

Ads

Η δικαστική απόφαση είναι τελεσίδικη και ορίζει πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από τις 11 Φεβρουαρίου.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, βάσει της τωρινής επιδημιολογικής εικόνας, κρίνεται «απλουστευτική και δίχως διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος περί εκθετικής αύξησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων».

Αυτό σημαίνει πως οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξ αρχής το μέτρο, προειδοποιούν, όμως, πως δεν μπορεί να επιβληθεί, παρά μόνον εφόσον δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα. Την ίδια στιγμή, η τοπική κυβέρνηση υπόσχεται πως θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία.

Ads

Η δικαιοδοσία του δικαστηρίου περιορίζεται μεν στα όρια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το τρίτο σε πληθυσμό κρατίδιο της Γερμανίας, εκτιμάται, ωστόσο, πως η εν λόγω απόφαση θα προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη ανατρέπει αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την πανδημία, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Τον Νοέμβριο του 2020, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, είχε αμφισβητήσει την πολιτική απόφαση περί υποχρεωτικής δεκαήμερης καραντίνας σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, ακόμη και σ’ εκείνους που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Μετά από την έκδοση της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναγκάστηκε να καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα. Πρόσφατα, ωστόσο, την επανέφερε για συγκεκριμένες χώρες (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία κ.ά.), με την αιτιολογία της καταπολέμησης του νέου, παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, το οποίο θεωρείται πιο μεταδοτικό.