Νέα κέντρα ασύλου κατά μήκος του «εξωτερικού δακτύλιου» της Γηραιάς Ηπείρου, θα περιλαμβάνει το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, σύμφωνα με τον Euobserver.
Πρόκειται για μία ακόμα γερμανική ιδέα, μια πρόταση που κυκλοφόρησε πέρυσι και επιδιώκει να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες προ-έλεγχος των αιτούντων άσυλο, πριν μπουν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μάικλ Σπιντελέγκερ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικής Μετανάστευσης (ICMPD) με έδρα τη Βιέννη, δήλωσε προχθές στον ευρωπαϊκό ιστότοπο ότι η Κομισιόν αποφάσισε να συμπεριλάβει το κομμάτι της γερμανικής πρότασης στο δικό της σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασύλου, που θα παρουσιάσει το φθινόπωρο με στόχο να εμποδίζονται οι παράτυποι και οικονομικοί μετανάστες από το να προστίθενται στην ατελείωτη λίστα με το σκεπτικό ότι έτσι καθυστερούν όλες οι διαδικασίες για τους εν δυνάμει αιτούντες ασύλου.
«Έλαβα κάποιες πληροφορίες ότι αυτό θα είναι μέρος των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποια κίνηση σε όλη τη συζήτηση» είπε την ώρα που η γερμανική προεδρία φαίνεται ότι θέλει μια λύση που να δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη, ενώ δεν είναι ορατή μια νέα συμφωνία της Ε.Ε. με την Αγκυρα, στη θέση της λήξασας αμφισβητούμενης δήλωσης του 2016.
Ο Σπιντελέγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών της Αυστρίας, έχει εκφραστεί υπέρ αυτών των κέντρων προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφωνίες των χωρών σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου. Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, τόνισε την ανάγκη οι «27», που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια προηγούμενη πρόταση, να το κάνουν τώρα. «Τα τελευταία χρόνια, πολλά κράτη μέλη απλώς αρνήθηκαν να βρουν λύση», δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, τα τρία στάδια του γερμανικού σχεδίου, που έγινε γνωστό τον Νοέμβριο του 2019, έχουν ως εξής:
- Αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα.
- Επί τόπου απόρριψη των καταχρηστικών ή αβάσιμων αιτημάτων
- Επανεγκατάσταση όσων χρειάζονται προστασία σε κράτη της Ε.Ε.
Οι υπόλοιποι θα καταλήγουν σε κάποιο κέντρο, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους, που θα βρίσκεται, για πόσο θα παραμένουν σε αυτό και με ποια κριτήρια, ενώ η Κομισιόν αρνείται μέχρι σήμερα να δώσει λεπτομέρειες του σχεδίου.
Ο Σπιντελέγκερ παραδέχεται ότι η ιδέα δέχεται επικρίσεις σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί το νομικό πλαίσιο για να υποστηριχτεί.
Μεταξύ των επικριτών βρίσκεται και η Oxfam που προειδοποιεί πως οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως αυτές στα λεγόμενα hotspots των νησιών του Αιγαίου, και εκφράζει την ανησυχία της για τον νέο νόμο ασύλου στην Ελλάδα.
«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι ο ελληνικός νόμος και τα hotspots στα νησιά θα αποτελέσουν το προσχέδιο για το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης» δήλωσε ο Ραφαήλ Σίλχειβ, ειδικός για τη μετανάστευση στην Oxfam, τονίζοντας ότι η νομοθεσία στη χώρα μας απαγορεύσει επίι της ουσίας σε πολλούς ανθρώπους, που δεν έχουν νομική υποστήριξη, να υποβάλουν ένσταση για απόρριψη ασύλου.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει ότι το νέο σύμφωνο πρέπει να είναι κοινό και εφαρμόσιμο. «Αυτό σημαίνει καθιέρωση δίκαιων και γρήγορων διαδικασιών ασύλου για να προσδιοριστεί γρήγορα ποιος χρειάζεται διεθνή προστασία και ποιος όχι», σημείωσε εκπρόσωπος της UNHCR.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >