Η Γερμανία είναι χώρα με εξωστρεφή οικονομία και εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις. Μία στις δύο θέσεις εργασίας στη βιομηχανία εξαρτάται άμεσα από το εξαγωγικό εμπόριο. Τίποτα δεν φοβίζει τους Γερμανούς επιχειρηματίες τόσο πολύ, όσο η μάστιγα του προστατευτισμού, η οποία διαδίδεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου μία στις δύο γερμανικές επιχειρήσεις υποστηρίζει ότι έχει ήδη υποστεί συνέπειες από την επιβολή δασμών.

Ads

“Οι προσδοκίες μας για την πορεία των εξαγωγών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εμπόδια, όπως η επιβολή δασμών ή νομικές ρήτρες που τις αναγκάζουν να συνεργάζονται με τοπικούς ανταγωνιστές”, δηλώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ. Η πιο ανησυχητική εξέλιξη όμως είναι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας με εκατέρωθεν επιβολή τιμωρητικών δασμών.

‘Eκκληση για διάλογο και λεπτές ισορροπίες

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την επίσκεψη του Πέτερ Άλτμαιερ στην Κίνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας θέλει να διερευνήσει περιθώρια προσέγγισης. “Δεν έχει νόημα να εκτοξεύουμε κατηγορίες σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, πρέπει να αναζητούμε τον διάλογο και να επιδιώκουμε λύσεις”, λέει χαρακτηριστικά λίγο πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, όπου συναντάται μεταξύ άλλων με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε και τον υπουργό Εμπορίου Ζονγκ Σαν. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Σανγκάη για επαφές με Γερμανούς και Κινέζους επιχειρηματίες.

Ads

“Αποκλιμάκωση” είναι η κατευθυντήρια οδηγία. Ο Πέτερ Άλτμαιερ θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι συμμαχεί με το Πεκίνο εναντίον των ΗΠΑ και γι αυτό δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η έκκληση για διάλογο και σεβασμό των συμπεφωνημένων απευθύνεται “τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ”. Πάντως οι σχέσεις του Πεκίνου με το Βερολίνο δεν βρίσκονται στα καλύτερα δυνατά επίπεδα . Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στους γερμανικούς ενδοιασμούς για πιθανή συμμετοχή της Huawei σε διαγωνισμούς για το δίκτυο 5G. “Το επιχειρηματικό κλίμα είναι χειρότερο από ποτέ και οι Κινέζοι επενδυτές αντιμετωπίζονται πλέον ως απειλή”, υποστηρίζει ο Γουέι Ντουάν, επικεφαλής του κινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου στη Γερμανία. Για να συμπληρώσει: “Διερωτώμαστε τι ακριβώς θέλουν οι Γερμανοί πολιτικοί. Θα τερματίσουν τις κινεζικές επενδύσεις; Να μην ερχόμαστε πια στη Γερμανία; Μας περιμένουν χειρότερα;”

Δύσκολος ο ρόλος του Άλτμαιερ

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι και ο ίδιος ο Πέτερ Άλτμαιερ φέρει σημαντική ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές. Από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας η νομοθεσία για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων έχει τροποποιηθεί επί το αυστηρότερο, ο κατάλογος “ευαίσθητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων” που προϋποθέτουν ειδική άδεια για λόγους ασφαλείας έχει διευρυνθεί σημαντικά, ενώ η περίφημη “Γερμανική Βιομηχανική Στρατηγική 2030”, που φέρει τη σφραγίδα του Άλτμαιερ, προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις για να αποτραπεί ενδεχόμενη κινεζική υπεροπλία σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Ηγετικά στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων εκφράζουν επιφυλάξεις για τους χειρισμούς Άλτμαιερ, αλλά από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται πυγμή στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο. Το 2018, για μία ακόμη χρονιά, η Κίνα ήταν ο κύριος εμπορικός εταίρος του Βερολίνου, με τις εκατέρωθεν συναλλαγές να ανέρχονται στα 200 δισεκαομμύρια ευρώ. 93 δισεκατομμύρια (+8%) ήταν η συνολική αξία των εξαγωγών σε μία χώρα που παραμένει για τους Γερμανούς η πιο σημαντική αγορά στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ο αριθμός των Γερμανών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς διαμαρτύρονται για την επιβολή “περιορισμών” από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, που “επιχειρεί να ελέγξει κάθε πτυχή της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας”, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπφ.  Θα είναι και αυτό ένα από τα κύρια σημεία της ατζέντας Άλτμαιερ στην Κίνα.

Πηγή: Deutsche Welle