Εκλογικό θρίλερ εκτυλίσσεται στη Γερμανία, καθώς η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντράρονται στήθος με στήθος για την Καγκελαρία, με το SPD, όσο προχωράει η καταμέτρηση, να αποκτά οριακό προβάδισμα. 

Ads

Οι Σοσιαλδημοκράτες με βάση την καταμέτρηση και την εκτίμηση αποτελέσματος φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη με περίπου μιάμιση μονάδα. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση αποτελέσματος, το SPD προηγείται με 26% (+5,5 από το 2017) έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν ποσοστό σχεδόν 14% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 12% (+1), η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10% (-2) και η Αριστερά 5% (-4).

Οι Πράσινοι και το Κόμμα των Φιλελευθέρων εξελίσσονται σε ρυθμιστές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Σημειώνεται πως το συντηρητικό κόμμα σημείωσε το χειρότερο ποσοστό του σε εκλογές μεταπολεμικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ κερδήθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά μετά το 1990. Το δε αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Ads

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Το SPD επέστρεψε και έχει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση». Ο Όλαφ Σολτς, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, δήλωσε: «Ο λαός της Γερμανίας αποφάσισε, το SPD έχει ενισχύσει τα ποσοστά του κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Απόψε θα έχουμε μια μακρά νύχτα, ξέρω όμως ότι πολλοί Γερμανοί ψήφισαν το SPD και θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να είναι ο Όλαφ Σολτς».

Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας του CDU, Πολ Ζιέμιακ, μιλά για πολύ αμφίρροπο αποτέλεσμα. «Είναι σίγουρα ένα αποτέλεσμα που πονά, είναι πικρό» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

O γραμματέας των Πράσινων δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε όλες τις επιλογές για την κυβέρνηση, ακόμα και με το CDU. Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε πως «οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του.

Ζωντανά τα αποτελέσματα:

Τι έδειξαν τα exit polls

Ισοπαλία με ποσοστό 25% για τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έδινε η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που ανακοίνωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 5%. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρχικά exit polls που μεταδόθηκαν δεν περιλαμβάνουν την επιστολική ψήφο, οι οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 40% της εκλογικής συμμετοχής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

  • CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση): 25%
  • SPD (Σοσιαλδημοκράτες): 25%
  • GRÜNE (Πράσινοι): 15%
  • AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία): 11%
  • FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες): 11%
  • DIE LINKE (Αριστερά): 5%
  • Άλλα κόμματα: 8%

Ένα δεύτερο exit poll, αυτό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF έδινε οριακό προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

image