Για την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στο ουκρανικό μέτωπο έκανε λόγο την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο της Bundeswehr, η Λάμπρεχτ δήλωσε ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα 40 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα, με τη σειρά της, θα παραχωρήσει 40 αμφίβια από τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία.

Την είδηση πάντως επιβεβαίωσαν ακολούθως κυβερνητικές πηγές της χώρας μας, που διευκρίνιζαν ότι η μεταφορά θα γίνει σε δύο δόσεις και αφού πρώτα παραλάβουμε τα γερμανικά Marder.

Ads

Σημειώνεται ότι τα Marder παράγονταν από το 1988 έως το 2011 με τα πλέον πρόσφατα μοντέλα (1A5) να έχουν κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια. Κατά τους στρατιωτικούς, αν και είναι επίσης παλιάς σχεδίασης, θεωρούνται ανώτερα σε σχέση με το ΒΜΡ-1 και προσφέρουν καλύτερη προστασία στους επιβαίνοντες. Προσόν τους θεωρείται επίσης ότι έχουν πολλές μηχανολογικές ομοιότητες με τα Leopard 1, με συνέπεια η ένταξή τους στον Ελληνικό Στρατό να γίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.