Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας και ΔΕΚΟ που υπάγονται σε αυτό ξόδεψαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 155 εκ. ευρώ για εξωτερικούς συμβούλους. Τα δε υπόλοιπα 13 υπουργεία ξόδεψαν όλα μαζί για ανάλογες υπηρεσίες το ίδιο διάστημα 178 εκ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke. Όπως διευκρινίζει εκπρόσωπος του υπουργείου, τα χρήματα διατέθηκαν για την παροχή υπηρεσιών κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του ενόπλων δυνάμεων στον τομέα της ψηφιοποίησης όπως και της ασφάλειας και άμυνας στον κυβερνοχώρο.

Ads

Διαβάστε επίσης 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σκάνδαλο και το αβέβαιο μέλλον στην Κομισιόν

Κατηγορίες ακόμη και για νεποτισμό

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων και άλλων ειδικών σε υπουργεία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ως ένα σημείο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εκείνοι που επικρίνουν αυτή την πρακτική θεωρούν το κόστος για την τεχνογνωσία εξωτερικών συμβούλων πολύ υψηλό και, δεδομένων των 20.000 στελεχών που διαθέτουν τα υπουργεία, όχι οπωσδήποτε και αναγκαίο. Εκτός αυτού εκφράζεται ο φόβος ότι εταιρείες παροχής συμβουλών όπως η McKinsey ασκούν μια πέραν του δέοντος επιρροή στην κυβερνητική πολιτική.

Ads

Η συνεργασία του υπουργείου Άμυνας με εξωτερικούς συμβούλους απασχολεί εδώ και μισό χρόνο εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής. Η επιτροπή συστάθηκε μετά από κατηγορίες του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι το υπουργείο ανέθεσε πολλές συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό. Πρόκειται για συμβάσεις των ετών 2015 και 2016 συνολικού κόστους 200 εκ. ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις νεποτισμού δεδομένου ότι στελέχη του υπουργείου διατηρούσαν ήδη σχέσεις φιλίας με συμβούλους που προσλήφθηκαν. Αναμένεται ότι στην εξεταστική επιτροπή θα κληθεί να καταθέσει και η πρώην υπουργός Άμυνας και μελλοντική πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.