Στην διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του νεοναζιστικού κόμματος «Πατρίδα» προχώρησε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, διότι η ιδεολογία του συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, εν μέσω μαζικότατων διαδηλώσεων στη χώρα κατά της νεοναζιστικής ρελάνς, με αιχμή τον αντιμεταναστευτικό, ξενοφοβικό λόγο.

Ads

Πρόκειται για κόμμα, το οποίο δημιουργήθηκε από συνασπισμό πολλών μικρών ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων και φάνηκε να έχει δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το NPD «στοχεύει στην υποβάθμιση ή και στην εξάλειψη της ελεύθερης, δημοκρατικής θεμελιώδους τάξης».

Η απόφαση σημαίνει επίσης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ότι το NPD δεν μπορεί να έχει φοροαπαλλαγές ή να εισπράττει δωρεές, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή λειτουργίας του κόμματος ελλείψει κονδυλίων.

Ads

Η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και για το AfD, την Εναλλακτική για την Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα, που επίσης καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις και που έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντική παρουσία σε τοπικές κυβερνήσεις.

Ο Καγκελάριος Σολτς τοποθετήθηκε σχετικά λέγοντας «να δούμε τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου και για άλλους πολιτικούς σχηματισμούς», εννοώντας το AfD.

Το AfD επλήγη δημοσκοπικά και από το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες όταν έγινε γνωστό ότι εκπρόσωποι του μαζεύτηκαν σε ξενοδοχείο για να φτιάξουν οδικό χάρτη για ομαδική απέλαση μεταναστών.