Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, δήλωσε ότι οι Ρομά πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ότι το πρόβλημά τους πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, «παρεξήγηση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τις οποίες απέδιδε στη Γερμανίδα καγκελάριο την πρόθεση να προχωρήσει σε εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά στη Γερμανία.

Ads

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καθορίσει μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την ένταξη των Ρομά», δήλωσε ο κ. Μπασέσκου, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, χθες, στις Βρυξέλλες.

Τονίζοντας ότι οι Ρομά είναι νομαδικός λαός, επισήμανε ότι με τη στρατηγική αυτή πρέπει να διασφαλιστούν η απασχόληση και η εκπαίδευσή τους. «Το 2008, μετά από ομιλία μου στο Συμβούλιο της Ε.Ε., διαπιστώσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει στρατηγική για την ενσωμάτωση των Ρομά. Δεν γνωρίζω πολύ καλά το μηχανισμό στις Βρυξέλλες, αλλά ξέρω πως, παρ’ ότι στα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου το 2008 γινόταν σαφή αναφορά στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει τη στρατηγική της το πρώτο εξάμηνο του 2009, η δέσμευση χάθηκε, έτσι σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο φαινόμενο», ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος. Ο κ. Μπασέσκου υπογράμμισε ότι με το πρόβλημα των Ρομά πρέπει να ασχοληθούν τα κράτη και όχι μόνον οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας είπε ότι είχε χθες στις Βρυξέλλες «μακρά συνομιλία» με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, για το ζήτημα του επαναπατρισμού από τη Γαλλία Ρουμάνων και Βούλγαρων Ρομά. «Συμπεράναμε ότι κανένας τρίτος δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα και να επιβεβαιώσουμε τη στρατηγική επίλυσης του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Μπασέσκου.

Ads

«Το πρόβλημα μεταξύ Ρουμανίας και Γαλλίας θα επιλυθεί από τη Ρουμανία και τη Γαλλία και σας διαβεβαιώνω ότι θα το επιλύσουμε με σύνεση. Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Σαρκοζί συμφωνήσαμε ότι δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητή να επιλύσει το πρόβλημα και ότι θα το διευθετήσουμε σε διμερές επίπεδο», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Αποστάσεις τηρεί η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει στη ρητορική γύρω από την απέλαση Ρομά από τη Γαλλία, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη θέση της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, σε ευρωπαϊκό- και όχι μόνο- επίπεδο, ο κ. Μπορίσοφ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξή μας στη ζώνη Σένγκεν».

Παρεξήγηση

«Παρεξήγηση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τις οποίες απέδιδε στη Γερμανίδα καγκελάριο την πρόθεση να προχωρήσει σε εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά στη Γερμανία.

«Υποθέτω ότι πρόκειται για παρεξήγηση, διότι η Καγκελάριος αποκάλυψε δημοσίως, όπως μού είπε και προσωπικά, το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας, και δεν έγιναν ποτέ τέτοιες δηλώσεις από την πλευρά της» διευκρίνησε ο κ. Βεστερβέλε με συνέντευξή του στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandunk.

«Κάτι τέτοιο εξάλλου αντιβαίνει στο γερμανικό σύνταγμα και δεν υπάρχει καμία σκέψη πάνω σ’ αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη θέση του Βερολίνου ότι είναι απαράδεκτο να παρομοιάζεται η πολιτική Σαρκοζί με αυτή του Γ’ Ράιχ. Μία τέτοια σύγκριση είναι «απαράδεκτη» και «προκάλεσε αναμφίβολα την υπερβολική αντίδραση του Γάλλου προέδρου», κατέληξε ο κ. Βεστερβέλε.

Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τού είχε αποκαλύψει την πρόθεσή της να προχωρήσει κι εκείνη εντός των ερχόμενων εβδομάδων σε «εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά», αλλά η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε αμέσως από Γερμανούς διπλωμάτες και τον εκπρόσωπο της κας Μέρκελ.

Νωρίτερα σήμερα, ερωτηθείς σχετικά από τον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επιχείρησε να αποφύγει το σκόπελο λέγοντας ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας που φέρονται να είχαν ο Γάλλος πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει. Εγώ δεν ήμουν παρών, παρότι ήμουν εκεί συνέχεια. Ο Πρόεδρος δεν μού είπε κάτι ειδικά γι’ αυτό το θέμα. Δεν ξέρω εάν [η συνομιλία] έγινε κατ’ ιδίαν», διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι υπήρξε μία «αρκετά ζωηρή» συνομιλία μεταξύ Μπαρόζο και Σαρκοζί χθες, Πέμπτη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Στην πολιτική αυτό συμβαίνει συχνά. Και στην Ευρώπη επίσης. Δεν είναι ένα σημαντικό συμβάν, γνωρίζονται πολύ καλά, έχουν δουλέψει πολύ μαζί», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία είχε στηρίξει τη δεύτερη θητεία Μπαρόζο.

«Ο καθένας έχει τον ρόλο του. (Η πολιτική) δεν είναι δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα, υπήρξαν πράγματι μερικές ειλικρινείς και αρκετά ζωηρές δηλώσεις. Συμβαίνει συχνά αυτό, έγινε για το Μεσανατολικό, για το Πακιστάν, συμβαίνει συνέχεια», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ.

Από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ προειδοποίησε ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας αν επιβεβαιωθεί η υποψία σχετικά με τις απελάσεις των Ρομά ότι έχουν στόχο τη συγκεκριμένη μειονότητα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει μέσα σε δύο εβδομάδες αν θα ξεκινήσει ή όχι σε βάρος της Γαλλίας μια διαδικασία παράβασης για μη σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στους κόλπους της ΕΕ. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε προσφυγές κατά της Γαλλίας ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.