Αντίθετη με την αύξηση του διαθέσιμου κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιμένει να δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να αυξηθεί το κεφάλαιο που διαθέτει λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους σε χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως η υλοποίηση με αποφασιστικότητα των αποφάσεων της συνόδου κορυφής θα δώσει απάντηση στην έξαρση της κρίσης.
Ads
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της κυβέρνησης της Γερμανίας, ο EFSF θα πρέπει να «παραμείνει ως έχει». Στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο «την 21η Ιουλίου αποφασίστηκε ότι ο EFSF μένει ως έχει και ότι θα διατηρήσει το κεφάλαιο που είχε (οριστεί) πριν από την ημερομηνία αυτή», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις εκκλήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν να «μεγεθυνθεί» το κεφάλαιο του ταμείου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) εκτιμά ότι η «υλοποίηση με αποφασιστικότητα» των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι η απάντηση στην έξαρση της κρίσης. «Όταν δρούμε αποφασιστικά στέλνουμε το μήνυμα στις αγορές κεφαλαίου ότι υπερασπιζόμαστε το σύστημα του ευρώ», δηλώνει κ. Ρέσλερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.
Ο φιλελεύθερος υπουργός σημειώνει ότι η αμφισβήτηση αυτών των αποφάσεων μετά την πάροδο μόλις δύο εβδομάδων, «πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλεί ανησυχία στις αγορές».
Κατά τον κ. Ρέσλερ θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. «Βοηθούμε, επί παραδείγματι, την Ελλάδα στη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση των φορολογικών ελέγχων. Γερμανικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ηλιακής ενέργειας, είναι, επίσης, πρόθυμες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Ως υπουργός Οικονομίας καλωσορίζω κάθε τέτοια προσπάθεια», λέει ο κ. Ρέσλερ.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε, πάλι, αντιτίθεται στη χορήγηση βοήθειας της ΕΕ στην Ιταλία και εκτιμά ότι «η Ιταλία θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις».
Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Bild, «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Η δομή της ιταλικής οικονομίας είναι εμφανώς σταθερότερη και ανταγωνιστικότερη από την ελληνική. Στόχος μας είναι ένα σταθερό ευρώ. Γι’ αυτό πρέπει η Ιταλία και η Ισπανία τώρα να εξυγιάνουν δραστικά τους προϋπολογισμούς τους και να μειώσουν αισθητά τα ελλείμματα».
Λιγότερες διακοπές για να επικυρωθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου
Στο μεταξύ, «τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης θα περιορίσουν τις διακοπές τους», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η διαδικτυακή πύλη euractiv.com, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης τα κοινοβούλια θα ξεκινήσουν νωρίτερα τις εργασίες τους ώστε να επικυρώσουν τις αλλαγές και τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, το βελγικό κοινοβούλιο θα αρχίσει τις εργασίες του έξι εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα διάσωσης που θεωρούνται κρίσιμα για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο σε επιστολή του στους ηγέτες της ευρωζώνης ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, ενώ ο Επίτροπος Ολι Ρεν την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι όλες οι πολιτικές και τεχνικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το δημοσίευμα αναφέρει τέλος ότι και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι μία ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 6 Σεπτεμβρίου προκειμένου να επικυρώσει τις τροποποιήσεις στον EFSF.
Διαβάστε επίσης: «Έτοιμη» να αγοράσει ιταλικούς και ισπανικούς τίτλους η ΕΚΤ
Δηλώσεις Olivier Bailly
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι «Όλα τα μηνύματα που εστάλησαν το Σαββατοκύριακο από το G20, το G7, διάφορα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για οικονομική ενίσχυση της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >