Οκτώ φερόμενα ως μέλη της γερμανικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) δικάζονται κατηγορούμενοι για συνωμοσία με σκοπό τη βίαιη ανατροπή του κράτους, στην τρίτη κατά σειρά παρόμοια δίκη που διεξάγεται στην Γερμανία.

Ads

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας γενικός ιατρός, ένας διάσημος σεφ και ένας αστρολόγος, κατηγορούνται ότι αποτελούσαν το «συμβούλιο» της συνωμοσίας και, όπως λένε οι εισαγγελείς, επρόκειτο να γίνουν και ένα «υπουργικό συμβούλιο» εν αναμονή, εάν το σχέδιο της ομάδας να εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου και να ανατρέψει την κυβέρνηση είχε επιτύχει.

Κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προετοιμασία πράξης εσχάτης προδοσίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα είχε σχέδια να απαγάγει τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και να τον παρουσιάσει στην τηλεόραση με την ελπίδα να κερδίσει περισσότερους οπαδούς για τον σκοπό της, λένε οι εισαγγελείς.

Ads

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Η δίκη στο Μόναχο διεξάγεται εν μέσω τεράστιων μέτρων ασφαλείας, καθώς η Γερμανία παλεύει με τους φόβους για την άνοδο της ακροδεξιάς μετά την πρόσφατη επιτυχία της στις ευρωεκλογές και στον απόηχο ενός καταιγισμού συλλήψεων ατόμων που κατηγορούνται σε ξεχωριστά περιστατικά για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας και της Κίνας.

Στο επίκεντρο της φερόμενης συνωμοσίας βρίσκεται ο Heinrich XIII Prince Reuß, ένας ψευδοαριστοκράτης και κτηματομεσίτης, τον οποίο η ομάδα σκόπευε να διορίσει ως προσωρινό ηγέτη της. Δικάζεται στη Φρανκφούρτη μαζί με άλλους που θεωρούνται ότι ήταν μεταξύ των αρχηγών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις υποθέσεις αρνήθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι είναι τρομοκράτες και αντιθέτως πρότειναν ότι ήταν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας που βρέθηκαν μεταξύ τους λόγω της αντίθεσής τους στους περιορισμούς για τον κοροναϊό.

Οι δικηγόροι του πρίγκιπα Reuß δήλωσαν ότι αρνείται ότι είναι βίαιος ή ότι έχει κάνει σχέδια για να σκοτώσει ανθρώπους.

Το υποτιθέμενο σχέδιο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μέσω μιας σειράς αντιτρομοκρατικών επιδρομών σε 11 γερμανικά κρατίδια καθώς και στο εξωτερικό τον Δεκέμβριο του 2022 μετά από μυστική έρευνα της αστυνομίας.

Η δίκη της λεγόμενης «εσωτερικής πτέρυγας», που διεξάγεται σε δικαστήριο υψηλής ασφαλείας στο Μόναχο, όπως και οι άλλες δύο που διεξάγονται στη Στουτγάρδη (η λεγόμενη στρατιωτική πτέρυγα) και στη Φρανκφούρτη (οι φερόμενοι ως βασικοί συνωμότες), έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε, όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς, να διαρκέσει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

«Έχουμε περίπου 900 φακέλους με πληροφορίες και κάθε μέρα προστίθενται σε αυτούς όλο και περισσότερες σελίδες», δήλωσε ο Laurent Lafleur, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, πριν από την έναρξη, εξηγώντας ότι η έρευνα συνεχίζεται ακόμη και ενώ οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάθε κατηγορούμενος θα εκπροσωπηθεί από δύο συνηγόρους υπεράσπισης.

Λόγω του ότι η ομάδα δικάζεται σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι όλων των δικών που αφορούν συνολικά 26 κατηγορούμενους φέρονται να έχουν εμπλακεί σε μια φρενήρη ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ οι κατηγορούμενοι κάθε δίκης αναμένεται να μεταφερθούν στις άλλες δίκες για να καταθέσουν, αυξάνοντας το οργανωτικό έργο-μαμούθ.

«Πρόκειται για μια τεράστια υλικοτεχνική προσπάθεια», δήλωσε ο Lafleur. Είπε ότι το δικαστήριο ήταν προετοιμασμένο για ταραχές, «είτε από τους Reichsbürger είτε από τους Querdenker, οι οποίοι μπορεί να επισκεφθούν τη δίκη», μια αναφορά στο κίνημα άρνησης του κοροναϊού Querdenker.

Μεταξύ αυτών που δικάζονται στο Μόναχο είναι η 60χρονη Hildegard Leiding, μέλος του δεξιού κόμματος AfD και αστρολόγος, η οποία φέρεται να προοριζόταν να γίνει «υπουργός δια-επικοινωνίας» της ομάδας.

Μαζί με έναν ηλεκτροσυγκολλητή από τη βαυαρική ροκ σκηνή, η Leiding φέρεται να χρησιμοποίησε «πνευματικά κριτήρια» για να επιλέξει τους κατάλληλους υποψηφίους για τη μελλοντική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων μια διάσημη μαγείρισσα από την Αυστρία, επιφορτισμένη με την υγιεινή διατροφή του νέου καθεστώτος, και μια ασκούμενη γενική γιατρός, η οποία περιγράφεται από πρώην ασθενείς ως «καταξιωμένη και σεβαστή» στην κοινότητά της.

Η γυναίκα, η οποία λέγεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικεύτηκε σε μια μέθοδο πρόβλεψης του μέλλοντος μέσω της ανάγνωσης αυγών, γνωστή ως ωρομαντεία, αναμενόταν να γίνει υπουργός υγείας.

Είχε δωρίσει 47.000 ευρώ από δικά της χρήματα για τη συνωμοσία, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν για την εκπαίδευση σε όπλα, λένε οι εισαγγελείς.

Μετά τη σύλληψή της, ο συνεργάτης της στο ιατρείο της σε μια μικρή πόλη της Κάτω Σαξονίας ανάρτησε μια ανακοίνωση στην πόρτα του ιατρείου τους στην οποία ανέφερε ότι η είδηση ότι είχε συλληφθεί για την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε τρομοκρατική οργάνωση «αποτέλεσε πλήρη έκπληξη για μένα και για όλη την ομάδα του ιατρείου… είμαστε σοκαρισμένοι και παίρνουμε αποστάσεις από κάθε τέτοια ακροδεξιά ιδεολογία».

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 23.000 Reichsbürger στη Γερμανία, εκ των οποίων περίπου το 10% θεωρείται πρόθυμο να ασκήσει βία και 1.000 από αυτούς πιστεύεται ότι ανήκουν στη δεξιά εξτρεμιστική σκηνή.