Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας υπερψήφισε την Τετάρτη τα σχέδια για τη νομιμοποίηση της κατοχής κάνναβης καθώς και τις «λέσχες καλλιέργειας» για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινοτήτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Ads

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά του σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ μετά τις θερινές διακοπές και να τεθεί σε ισχύ ήδη από τις αρχές του 2024.

Είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές από το κοινοβούλιο. Η πρόταση θα επιτρέπει σε άτομα άνω των 18 ετών να καλλιεργούν μέχρι τρία φυτά κάνναβης για προσωπική κατανάλωση και να κατέχουν μέχρι 25 γραμμάρια.

Καλλιέργεια και πώληση σε «Λέσχες Κάνναβης»

Επιπλέον, θα μπορούν να καλλιεργούν κάνναβη σε κοινόχρηστο και μη εμπορικό επίπεδο σε ενώσεις καλλιέργειας, γνωστές ως “λέσχες κάνναβης”, και να την πωλούν στα μέλη τους. Οι ομάδες αυτές μπορούν να έχουν έως 500 μέλη και δεν μπορούν να διανέμουν περισσότερα από 25 γραμμάρια την ημέρα και έως 50 γραμμάρια το μήνα κατ’ ανώτατο όριο σε κάθε μέλος.

Ads

Αυστηρότεροι κανόνες ισχύουν για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 21 ετών. Επιτρέπεται να λαμβάνουν μόνο μέχρι 30 γραμμάρια το μήνα με μέγιστη περιεκτικότητα σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη) – την ψυχοτροπική ουσία της κάνναβης – 10 τοις εκατό μέσω αυτών των ενώσεων.

Ο Lauterbach δήλωσε ότι στόχος είναι να μειωθεί η μαύρη αγορά και η εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, να περιοριστεί η εμπορία τροποποιημένων ή τοξικών ουσιών και να περιοριστεί ο αριθμός των χρηστών. Χαρακτήρισε το σχέδιο ως “την καλύτερη προσπάθεια νομιμοποίησης της κάνναβης μέχρι στιγμής”, αναφερόμενος στο καθεστώς που ισχύει στην Ολλανδία, σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες και στον Καναδά.

Παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία, το Υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει μια εκπαιδευτική εκστρατεία. “Η χρήση της κάνναβης θα νομιμοποιηθεί. Εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη”, δήλωσε. “Επειδή μου επιτρέπεται να αγοράζω 50 γραμμάρια το πολύ το μήνα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνω 50 γραμμάρια”.

Το υπουργείο εξακολουθεί να προετοιμάζει έναν δεύτερο νόμο που θα επιτρέπει την εμπορική προμήθεια σε ορισμένες περιφερειακές δοκιμαστικές περιοχές για πέντε χρόνια με συνεχή αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να εξαρτηθεί από την έγκριση της Επιτροπής της ΕΕ, δεδομένου ότι μια τόσο εκτεταμένη νομιμοποίηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Νομιμοποίηση ή αποποινικοποίηση;

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, στην ΕΕ, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο έχουν νομιμοποιήσει την κατοχή και την καλλιέργεια κάνναβης στο εσωτερικό τους, ενώ η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Εσθονία και το Βέλγιο έχουν αποποινικοποιήσει την ουσία.

*Με πληροφορίες από Politico