Παρά τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για ακύρωση των εκδηλώσεων κατά του Ισλάμ, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι συμμετείχαν το βράδυ της Δευτέρα σε νέα διαδήλωση που διοργάνωσε το PEGIDA, το Κίνημα των Πατριωτών Ευρωπαίων κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης, στη Δρέσδη. Μεταξύ των διαδηλωτών, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχαν αρκετοί που έφεραν διακριτικά των νεοναζί, παρά τους ισχυρισμούς των επικεφαλής του Κινήματος, ότι δεν ευθυγραμμίζονται με την Ακροδεξιά.

Ads

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φορώντας μαύρες κορδέλες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι, φώναξαν συνθήματα κατά του Ισλάμ. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ανάρτησαν αφίσα που απεικόνιζε την Άνγκελα Μέρκελ να φορά ισλαμική μαντίλα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας ήταν ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς που παρότρυναν τους διοργανωτές της εκδήλωσης στη Δρέσδη να μην «καταχραστούν» τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού.

Οι επικριτές του PEGIDA, συμπεριλαμβανομένων όλων των κύριων κομμάτων της Γερμανίας, αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν κατηγορήσει την οργάνωση ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Παρίσι για να ξεσηκώσει φυλετικό μίσος. «Οι φρικτές πράξεις στο Παρίσι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το PEGIDA είναι απαραίτητο», απαντά ο Λουτζ Μπάχμαν ένας από τους διοργανωτές των εβδομαδιαίων αντιισλαμικών εκδηλώσεων στη Δρέσδη.

Ads

Σε αντίθεση πάντως με τη Δρέσδη σε άλλες πόλεις της Γερμανίας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις εναντίον της ισλαμοφοβίας και του PEGIDA, με την αστυνομία να ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε αρκετές χιλιάδες.