Την απαγόρευση του γερμανικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος, του νεοναζιστικού NPD, προωθεί για δεύτερη φορά το Βερολίνο, με προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Οι κυβερνήσεις των κρατιδίων ευελπιστούν ότι τα καταφέρουν με τη δεύτερη προσφυγή τους, όμως εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η νομική απαγόρευση θα καταστεί δυνατή και αν αυτή θα μπορέσει να περιορίσει τη βίαιη δράση της ακροδεξιάς στη χώρα.

Ads

Την Τρίτη, στη Γερμανία ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό και ναζιστικό NPD, καθώς οι 16 κυβερνήσεις των κρατιδίων κατέθεσαν μια πρόταση στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Πάντως, δεν είναι σαφές αν το Δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ αυτής της πρότασης καθώς και αν η απαγόρευση θα μπορέσει να περιορίσει σημαντικά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη Γερμανία.

Τα κρατίδια στην προσφυγή τους τονίζουν ότι το NDP έχει μια ρατσιστική, βίαιη ιδεολογία παρόμοια με αυτήν του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ καθώς και ότι επιθυμεί την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσω στρατιωτικής δράσης.

image

Ads

Μία προηγούμενη νομική προσπάθεια να απαγορευτεί το NDP απέτυχε το 2003, εξαιτίας λαθών κατά την προετοιμασία της υποθέσεις. Αξιωματούχοι λένε ότι τώρα η νέα προσφυγή είναι στηριγμένη σε δυνατά στοιχεία. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να πάρει μέρος στην προσφυγή, φοβούμενη νέο ναυάγιο, αλλά έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή της στο εγχείρημα.

«Η ιδεολογία ,και εν γένει όλο το NPD, είναι ξενοφοβική, απάνθρωπη, αντισημιτική και αντιδημοκρατική», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατίνου, Roger Lewetz, των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών.

Η προσφυγή περιλαμβάνει απόσπασμα από φυλλάδιο του NDP στο οποίο αναφέρεται: «Ένας Αφρικανός, Ασιάτης ή Ανατολίτης δεν μπορεί ποτέ να γίνει Γερμανός, επειδή  το να έχει έντυπα έγγραφα […] δεν αλλάζει τη βιολογική τους κληρονομιά. Άτομα άλλων φυλών, ως εκ τούτου, θα παραμένουν […] πάντα ξένα σώματα, ανεξαρτήτως από το πόσο καιρό ζουν στη Γερμανία».

Επιπλέον, το ακροδεξιό κόμμα, δοξάζει εμμέσως του ηγέτες των Ναζί, συμπεριλαμβανομένου του Αδόλφου Χίτλερ και του Ρούντολφ Ες, ενώ αμφισβητεί τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου, όπως τονίζουν οι υποστηρικτές της προσφυγής.

image

Ο ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος, Holger Apfel, έχει καταγραφεί να λέει ότι το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο θα πρέπει να ισοπεδωθεί.

image

Ο ηγέτης του NPD του κρατιδίου Μεκλεμβούργο, Udo Pastörs, έχει καταδικαστεί για υποκίνηση σε φυλετικό μίσος και καταδικάστηκε με 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή το 2010, για μια ομιλία του, στην οποία περιέγραψε τη Γερμανία ως «Εβραϊκή Δημοκρατία», χαρακτήρισε τους τούρκους μετανάστες ως «κανόνια σπέρματος» ενώ αποκάλεσε τον αμερικανό οικονομολόγο Alan Greenspan, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, «στραβομύτη».

Πολλά μέλη του κόμματος στο Μεκλεμβούργο ανήκουν στην παραστρατιωτική Kameradschaften, που περιλαμβάνει νεοναζιστικές ομάδες ορκισμένες να δημιουργήσουν «εθνικά απελευθερωμένες ζώνες», ελεύθερες από ξένους, μέσω επιθέσεων σε μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους.

image

Τα εμπόδια στην απαγόρευση κόμματος

Όμως η Γερμανία, έχοντας γνώση των καταχρήσεων κατά τη ναζιστική περίοδο, έχει πλέον ισχυρά νομικά εμπόδια για την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων. Το τελευταίο κόμμα που κρίθηκε παράνομα ήταν το KPD, το κομμουνιστικό κόμμα της Δυτικής Γερμανίας, το 1956.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η απλή ομοιότητα με το ναζιστικό κόμμα, δεν θα είναι αρκετό για την απαγόρευση του NPD. Το κλειδί είναι να αποδειχθεί ότι το κόμμα δραστηριοποιείται με σκοπό την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσω της βίας. Ωστόσο, ενδεχομένως να είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι το NPD αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο, δεδομένου του μικρού μεγέθους του, με μόλις 5.400 μέλη, και την ισχνή υποστήριξη του από μόλις 1,3% των ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

image

Η απαγόρευση θα μπορούσε να εφησυχάσει τη Γερμανία

Η Anetta Kahane, επικεφαλής του Ιδρύματος Amadeu Antonio, που εργάζεται ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, δήλωσε πως είναι αντίθετη σε μια απαγόρευση επειδή αυτή θα οδηγούσε σε εφησυχασμό:

«Έχουμε αρκετές απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση της παρουσίασης ναζιστικών συμβόλων, με την οποία συμφωνώ. Όμως το να τεθεί εκτός νόμου το NPD «δεν θα λύσει ούτε ένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα θα είναι ένα σημάδι αδυναμίας. Δεν θα βγάλουμε τον ρατσισμό από το μυαλό των ανθρώπων με το να απαγορεύσουμε το NPD. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συμπεριφορές τους».

Μεγάλο πλήγμα για την ακροδεξιά

Μία τυχόν απαγόρευση θα έβαζε τέλος και στην κρατική χρηματοδότηση του NPD, την οποία τώρα δικαιούται ως νόμιμο κόμμα. Τα έσοδά του έχουν ενισχυθεί λόγω της εκπροσώπησής του σε δύο ανατολικά κοινοβούλια κρατιδίων (Σαξονία και Μεκλεμβούργο), ενώ μέλη του κατέχουν έδρες και σε δημοτικά συμβούλια σε όλη τη Γερμανία.

Ο Bernd Wagner από το «Exit Deutschland» -του οποίου τα μέλη έχουν βοηθήσει 514 ανθρώπους να σταματήσουν τη δράση τους ως νεοναζί από το 2000- εκτίμησε ότι η απαγόρευση του NPD θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την ακροδεξιά στερώντας της από έσοδα καθώς και από το προνόμιο της νομιμότητας αλλά και απομακρύνοντάς την από την κοινοβουλευτική πλατφόρμα.

«Όμως θα ήθελα να προειδοποιήσω να μην ελπίζουμε ότι αυτή (σ.σ. η απαγόρευση) θα εμπόδιζε σημαντικά το πεδίο διάδοσης των μηνυμάτων της ακροδεξιάς. Έχει βρει νέους τρόπους για να φτάσει στους πολίτες μέσω του Διαδικτύου», υπογράμμισε.

Πηγή: Spiegel Online
Επιμ. – Απόδοση: Κατρίν Αλαμάνου