Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00 σήμερα Τετάρτη η συζήτηση στη γερμανική Βουλή (Bundestag) για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Βήμα-βήμα θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των δόσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπεραμύνθηκε του νέου Μνημονίου. Στήριξη στο πρόγραμμα από τους Πράσινους, ενώ το αριστερό Die Linke ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το πρόγραμμα, με τον επικεφάλης του, τον Γκρέγκορ Γκίζι, να εκφράζει, ωστόσο, την αλληλεγγύη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα .

Ads

Σε πραγματικό τεστ για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται η σημερινή ψηφοφορία στη Bundestag (γερμανική Βουλή) για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) βρίσκεται αντιμέτωπος με «διαρροές» και «αποστασίες».

Χθες Τρίτη, 56 βουλευτές εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, ενώ άλλοι 4 δήλωσαν πως σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής για το ελληνικό ζήτημα (στα μέσα Ιουλίου), είχαν καταψηφίσει 60 βουλευτές της κυβέρνησης.

Αν και η έγκριση του ελληνικού προγράμματος δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι αναμένεται να υπερψηφίσουν, εντούτοις οι ισορροπίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού κρίνονται πλέον ιδιαίτερα εύθραυστες.

Ads

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να μεταπείσουν όλους εκείνους που θέλουν να καταψηφίσουν το «Μνημόνιο 3».

Σημειώνεται πως αν και το Βερολίνο ζητάει σε κάθε ευκαιρία τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η διοίκηση του Ταμείου δεν φαίνεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε επίσης: