Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στο χωριό Λούτσερατ στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, εκεί όπου ακτιβιστές διαδήλωναν κατά της εξαναγκαστικής εκκένωσης του χωριού που αποβλέπει στην επέκταση λιγνιτωρυχείου της περιοχής, όμως η αστυνομία δεν συνάντησε μόνο τους ακτιβιστές σαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση της επιχείρησης αλλά και τη….λάσπη. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο από την προσπάθεια των αρματωμένων αστυνομικών να φτάσουν τους διαδηλωτές κολλώντας στη λάσπη και χαρίζοντας εικόνες παρόμοιες με ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν ή σκετσάκι του Μπένι Χιλ.

Η επιχείρηση εκκένωσης του χωριού

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο ακτιβιστές παραμένουν κρυμμένοι σε υπόγειες σήραγγες, ενώ μεταξύ των διαδηλωτών που απομάκρυναν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Ads

Εκπρόσωπος της εταιρείας RWE, η οποία ελέγχει το λιγνιτωρυχείο, δήλωσε ότι είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα χρειαστεί προκειμένου οι δύο ακτιβιστές να βγουν από τα τούνελ, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η πυροσβεστική ελέγχει συνεχώς τις συσκευές εξαερισμού στο σημείο.

Η αστυνομία του Άαχεν, η οποία έχει την ευθύνη της επιχείρησης εκκένωσης του χωριού, ανέφερε σήμερα ότι απομακρύνθηκαν περίπου 300 άτομα, ενώ καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά αντίστασης. Από την αρχή της επιχείρησης έχουν γίνει περισσότερες από 154 προσαγωγές και, σύμφωνα με την αστυνομία, στα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο διαδήλωσης χθες, τραυματίστηκαν 70 αστυνομικοί και εννέα ακτιβιστές και περισσότερα από 30 υπηρεσιακά οχήματα έχουν υποστεί ζημιές.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel, περίπου 1.000 κουκουλοφόροι επιχείρησαν να σπάσουν τα οδοφράγματα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση κανονιών νερού και σπρέι πιπεριού. Οργανώσεις ακτιβιστών κατηγόρησαν την αστυνομία για «υπερβολική χρήση βίας».