Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στο προσφυγικό και τα κλειστά σύνορα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα. Παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος είπε πως η Γερμανία έχει αποτύχει στο προσφυγικό και ισχυρίστηκε ότι η ΠΓΔΜ πληρώνει τα λάθη της ΕΕ.
«Εμείς δεν είμαστε τίποτα, ούτε μέλος της Ε.Ε. ούτε της Σένγκεν, ούτε του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει», είπε μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ μιλώντας στην Bild και πρόσθεσε: «Μολαταύτα προστατεύουμε την Ευρώπη μπροστά από μια ευρωπαϊκή χωράν (Ελλάδα), η οποία ελέγχει πλημμελώς τους πρόσφυγες ή μάλλον απλώς τους έχει αφήσει να φύγουν. Το θέμα της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση ξεχάστηκε εντελώς. Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές».
«Ήμασταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε. Επί 25 χρόνια μας λένε ψέμματα και μας χρησιμοποιούν. Επτά φορές επρόκειτο να είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά πάντα υπήρχε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλούσε η Ελλάδα. Κανένας δεν τα πάει καλά με τους Ελληνες, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας σε αυτήν την διαμάχη με αυτή τη χώρα», δήλωσε και συνέχισε: «Αυτοί παίρνουν τώρα ξανά 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε, αυτοί παίρνουν τα πάντα, ό,τι θελήσουν. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι δεν κάνουν τίποτα με αυτά! Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί, καθόλου hotspots; Εχω καταλάβει ότι για την Ευρώπη είμαστε αδιάφοροι , αλλά δεν θα επιτρέψω να θεωρηθούμε υπεύθυνοι τώρα ακόμα και για τα λάθη των άλλων! Η ΕΕ δεν πρέπει πλέον να μας κατηγορεί».
Άμεση ήταν η απάντηση του Βερολίνου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και χάρη στην ευρωπαϊκή βοήθεια είναι όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες και να πληροί τις υποχρεώσεις της». Μιλώντας για την κατάσταση στην Ειδομένη είπε πως «έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή “καταλληλότερα” καταλύματα για τους πρόσφυγες και εκατοντάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς αυτά».
Σύμφωνα με τη Deutesche Welle, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι ο γερμανός υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ συναντήθηκε με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρότεινε άμεση βοήθεια της Γερμανίας για τους πρόσφυγες και του ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πλάτε ο έλληνας υπουργός υποσχέθηκε να στείλει κατάλογο με τις ανάγκες.
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Γκιόργκι Ιβανόφ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε στη στάση που έχουν τηρήσει τόσο Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες μετά το τέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας τα τελευταία 25 χρόνια.
Όπως επισήμανε, η Γερμανία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της περιοχής και έχει στηρίξει «έμπρακτα και συγκεκριμένα» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει εκφράστηκε σε πολλά προγράμματα. Στόχος τους ήταν «να οδηγήσουν αυτές τις χώρες πιο κοντά στην ΕΕ», είπε και σημείωσε πως η ΕΕ έχει διαθέσει στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020 664 εκατομ. ευρώ και ειδικά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά άλλα 52 εκατομμύρια.
Σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που έθεσε ο Γκεόργκι Ιβανόφ και τις κατηγορίες πως η Γερμανία έχει αποτύχει – είπε μάλιστα πως η Γερμανία αρνήθηκε να ανταλλάξει πληροφορίες με τις αρχές της ΠΓΔΜ για τζιχαντιστές – ο Τομπίας Πλατέ υπογράμμισε πως οι γερμανικές αρχές ασφαλείας συνεργάζονται για θέματα της τρομοκρατίας «στενά και εμπιστευτικά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκους της οδού Συρίας-Γερμανίας και ως εκ τούτου και η ΠΓΔΜ.
Όπως σημείωσε η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, «γίνεται στη βάση των κανονισμών της σχετικής γερμανικής νομοθεσίας.» Όπως πρόσθεσε, από τον Απρίλιο του 2015 η ΠΓΔΜ είναι μέλος του ειδικού προγραμμάτος ανταλλαγής πληροφοριών «Focal Point Travellers» που λειτουργεί μεταξύ των χωρών μελών της Εuropol, το οποίο αφορά άτομα που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες περιοχές, παρέχοντας ενημέρωση για τους λεγόμενους «foreign fighters».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >