Η Γαλλία και η Γερμανία προσχώρησαν σε περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες της ΕΕ και υποστήριξαν τη νομική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έναν νόμο του 2021 που εισάγει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ads

Εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επίσης ζητήσει να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Ο ουγγρικός νόμος επιδιώκει να απαγορεύσει το περιεχόμενο που «προωθεί ή παρουσιάζει» αυτό που αναφέρει ως «απόκλιση από την αυτογνωσία που αντιστοιχεί στο φύλο κατά τη γέννηση, αλλαγή φύλου ή ομοφυλοφιλία» σε ανηλίκους. Η Κομισιόν παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Ιούλιο για παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη παροχή διασυνοριακών οπτικοακουστικών υπηρεσιών και περιεχομένου, καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων και των αξιών της ΕΕ.

Η προθεσμία για την ένταξη στη νομική διαδικασία έληγε στις 6 Απριλίου.

Ads

Η προσχώρηση της τελευταίας στιγμής της Γερμανίας δείχνει τη διάσταση απόψεων στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πίεσε για την ένταξη της Γερμανίας στη δίκη, κερδίζοντας τελικά τον σκεπτικισμό άλλων τμημάτων της κυβέρνησης, ιδίως του καγκελάριου Όλαφ Σόλτς.

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη δεσμεύτηκε ότι «δεν θα κάνει πίσω στο νόμο μας για την προστασία των παιδιών».

«Πολλές κυβερνήσεις κρατών μελών έχουν υποκύψει στην προπαγάνδα των φύλων από τις Βρυξέλλες και το εξωτερικό», ανέφερε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κοβάτς σε ένα tweet σήμερα, Σάββατο 8/4.

«Θα καταθέσουμε νέα μέτρα στο κοινοβούλιο το φθινόπωρο, καθιστώντας την Ουγγαρία τη χώρα με την αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία των παιδιών στην Ευρώπη. Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε.

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτοε Ορμπάν, υπερασπίστηκε την νομοθεσία δηλώνοντας:

«Η προπαγάνδα του φύλου δεν είναι μόνο…μια φλυαρία για το ουράνιο τόξο, αλλά η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά μας. Θέλουμε να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας… Τέτοιου είδους πράγματα δεν έχουν καμία θέση στην Ουγγαρία και ειδικά στα σχολεία μας».

Στις 15 Ιουνίου 2021, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (157 ψήφοι υπέρ έναντι μίας κατά) κανόνες οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των παιδιών, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των παιδιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε έκθεση που ισχυριζόταν ότι η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία από το 2010 του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δεν είναι πλέον μια πραγματική δημοκρατία, αλλά ένα «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας».

*Με πληροφορίες από Politico