Με μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο, κορυφώνονται την Δευτέρα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αγρότες / Σε δρόμους και πλατείες τα τρακτέρ σε όλη τη χώρα / Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου

Εκατοντάδες τρακτέρ καταφθάνουν από το βράδυ της Κυριακής στην γερμανική πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ η αστυνομία έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.

Για σήμερα επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν καλέσει σε συνομιλίες την ηγεσία του αγροτικού κινήματος.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον».