Παρελθόν για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας αποτελεί η πρόεδρός του Αντρέα Νάλες, η οποία υπό το βάρος των εκλογικών αποτελεσμάτων του SPD στις Ευρωεκλογές αλλά κι εν μέσω έντονων εσωκομματικών επικρίσεων και διαβουλεύσεων για την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Ads

Σε επιστολή της προς τα πάνω από 400.000 κομματικά μέλη η Νάλες αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες επανειλημμένα αμφισβητήθηκε δημόσια για το αν πράγματι εξακολουθεί να διαθέτει την απαραίτητη στήριξη του κόμματος της. «Η συζήτηση στην ΚΟ και οι πολλές αντιδράσεις από το κόμμα, μου έδειξαν πως δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία στήριξη για την άσκηση των καθηκόντων μου», σημειώνει. Έτσι όπως κάνει γνωστό, αύριο Δευτέρα, θα υποβάλλει κι επίσημα την παραίτησή της.

Η τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στη δημοσιότητα στάθηκε η αφορμή, αλλά όχι και η αιτία της απόφασής της. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-TV και δημοσιεύτηκε το Σάββατο, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 27% και, για πρώτη φορά, ξεπερνούν τον συνασπισμό της Άνγκελας Μέρκελ, που συγκεντρώνει 26%. Το SPD, βλέπει να ποσοστά του να κατακρημνίζονται, χάνοντας 5 ποσοστιαίες μονάδες και συρρικώνεται στο 12%. Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) λαμβάνει το 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν σταθεροί στο 8%, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 7%.

Αιτία για την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από το τιμόνι του SPD, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα σε μια σειρά εσωτερικών εκλογικών αναμετρήσεων με αποκορύφωμα αυτά που πέτυχε το κόμμα στις Ευρωεκλογές τις προηγούμενης εβδομάδας. Το αποτέλεσμα του 15,8% και η οπισθοχώρηση του SPD στην τρίτη θέση μετά από τους Πράσινους προκάλεσαν δυνατούς τριγμούς στο κόμμα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Ads

Το ζητούμενο τώρα στους Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι όμως να αντικατασταθεί απλά η Νάλες από κάποια άλλα πρόσωπα στα αξιώματα της. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός κομματικών μελών και στελεχών είναι της άποψης ότι για την καθοδική πορεία του SPD ευθύνεται η συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μήνυμα ενότητας από Μέρκελ και  Κραμπ-Καρενμπάουερ

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τον σεβασμό της τόσο στο πρόσωπο της απερχόμενης αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος όσο και στην απόφασή της να παραιτηθεί, διαμήνυσε ωστόσο ότι «Θα συνεχίσουμε την εργασία της κυβέρνησης, με κάθε σοβαρότητα και κυρίως με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης. Διότι τα θέματα που πρέπει να λύσουμε, βρίσκονται στο τραπέζι, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Η αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αναφερόμενη στην επικείμενη παραίτηση της Αντρέα Νάλες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το SPD θα αποφασίσει γρήγορα για τα θέματα που αφορούν την ηγεσία του και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργικότητα της κυβέρνησης. Από την πλευρά της, έστειλε κι αυτή μήνυμα ενότητας, δηλώνοντας: «Υποστηρίζουμε σήμερα τον μεγάλο συνασπισμό. Θέλουμε να υπηρετήσουμε τη χώρα μας με καλή κυβερνητική πολιτική. Το CDU συμβάλλει στην αξιοπιστία και τη λειτουργικότητα της Γερμανίας. Ο συνασπισμός δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά υπηρετεί την εκπροσώπηση των συμφερόντων μέσα και έξω από την Γερμανία». Σε ό,τι αφορά την ίδια την Νάλες, σημείωσε ότι την ενημέρωσε σήμερα το πρωί για την απόφασή της, την οποία, όπως είπε, πληροφορήθηκε με μεγάλο σεβασμό. «Γνώρισα την Αντρέα Νάλες ως μια πολιτικό με ισχυρό χαρακτήρα, ως μια ειλικρινή και αξιόπιστη συνομιλήτρια», συμπλήρωσε.

Πιέσεις από τα στελέχη του SPD

«Το επόμενο είναι το τέλος του μεγάλου συνασπισμού – όλα τα άλλα δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε στην εφημερίδας Bild ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ του SPD Χάραλντ Κριστ.

«Το SPD χρειάζεται αποτοξίνωση. Όσο το SPD ασχολείται με τον εαυτό του, όσο το θέμα είναι μόνο οι εσωκομματικές θέσεις εξουσίας, τόσο οι άνθρωποι θα απομακρύνονται από μας», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

O αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ ζήτησε προσοχή και διαφάνεια στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, ενώ ο Τόρστεν Σέφερ-Γκύμπελ, επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος, μίλησε για «λογική» απόφαση, με την οποία η Νάλες άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση του SPD, αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συμπεριφορά κάποιων στελεχών μετά τις ευρωεκλογές, απέναντι στο πρόσωπό της.