Σε δύσκολη θέση έχει φέρει τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το δημοσίευμα του Spiegel, σχετικά με έκθεση της Μπούντεσμπανκ για την ανάγκη νέου πακέτου δανειακής στήριξης προς την Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία την κατηγορούν ότι λέει ψέματα πριν από τις εκλογές για τον κίνδυνο ενός νέου bailout της Ελλάδας.

Ads

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν το δημοσίευμα, με τον Σοσιαλδημοκράτη ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους απλούς Γερμανούς επειδή φοβάται απώλεια ψήφων.

«Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές», ανέφερε ο Σνάιντερ. «Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές» πρόσθεσε.

Ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής ενός νέου συντηρητικού κόμματος που τάσσεται κατά του ευρώ και αποκαλείται «Εναλλακτική για τη Γερμανία», κατηγόρησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ πως «ρίχνει στάχτη στα μάτια» των ψηφοφόρων αρνούμενη να παραδεχθεί την αλήθεια όσον αφορά την Ελλάδα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ads

Πέρα όμως από την αποκάλυψη του Spiegel, χθεσινές κυριακάτικές εφημερίδες του Βεροίνου εκφράζουν επίσης τον σκεπτικισμό τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επίσημες προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης. 

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, στην Ελλάδα λείπουν 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και άλλα 6,5 δισ. για το 2015. Και βέβαια το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν τα χρήματα που λείπουν παραιτούμενοι από μέρος των οφειλών (της Ελλάδας) γράφει η εφημερίδαDie Welt. Κάτι τέτοιο θα ήταν πρόκληση για τη γερμανική κυβέρνηση. Κι όμως, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη επιδείνωση από την αναμενόμενη».

 «Μερικές χώρες καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, η Ιρλανδία για παράδειγμα, γράφει η γνωστή Bild. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τον βάλτο του χρέους. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια τρέχουν, ωσάν να μην υπάρχει επιστροφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή. Γιατί το αργότερο το φθινόπωρο η ευρω-κρίση θα αναζωπυρωθεί. Και μαζί της θα επανέλθει το ερώτημα, μήπως θα ήταν καλύτερα για μερικές χώρες να εγκαταλείψουν προσωρινά την ευρωζώνη».