Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ζήτησαν από την Κομισιόν να ενισχύσει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη – μέλη της ΕΕ να μπλοκάρουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιριών από ξένους επενδυτές.

Ads

Το αίτημα επικαλείται τις λεγόμενες «χρυσές εξουσίες» για την απαγόρευση ή τον καθορισμό προϋποθέσεων για τους εν δυνάμει αγοραστές «που λειτουργούν με κανόνες που δεν ακολουθούν την αγορά και δεν σέβονται τους κανόνες της αμοιβαιότητας για εξαγορές», όπως αναφέρουν δύο ιταλικές εφημερίδες, οι «Il Sole 24 Ore» και «La Stampa», οι οποίες επικαλούνται μια επιστολή που διέρρευσε.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να εξετάσουν την παρακολούθηση των επενδύσεων από κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν στηρίξει την ιδέα του να επιτραπεί στην ΕΕ να μπλοκάρει τις κινεζικές επενδύσεις.

Η επιστολή απεστάλη στην Επιτροπή στις 28 Ιουλίου, ενώ παρόμοια επιστολή είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο. Αν και δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή εταιρίες, οι πρόσφατες εξαγορές του Πεκίνου στην Ευρώπη φαίνεται πως αποτέλεσαν το κίνητρο για την επιστολή.

Ads

Οι εξουσίες θα ενισχυθούν για όλες τις εταιρίες που αποτελούν στόχο εξαγοράς και θεωρούνται στρατηγικές και για περιπτώσεις εξαγορών που χρηματοδοτούνται από κρατικά ταμεία ή φορείς, σύμφωνα με το δεκασέλιδο έγγραφο που επικαλούνται οι εφημερίδες.

«Δεν πρόκειται για μια μορφή προστατευτισμού, αλλά μάλλον δίνει την ευκαιρία για παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που είναι ασύμβατες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», υποστήριξε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα στην La Stampa.

Οι τρεις χώρες πρότειναν ότι βάσει του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, που δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τους εθνικούς κανόνες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν κάθε έξι μήνες για όλες τις εταιρικές επενδύσεις που προέρχονται από χώρες εκτός της Ένωσης, με εξαίρεση αυτές στον αμυντικό τομέα.