Έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑν ανοίγουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, ζήτημα που είχε ανοίξει μετά τις αποκαλύχεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Χάλαρντ Ράνγκε ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής πως αρχίζει έρευνα κατά αγνώστων προσώπων σχετικά με υποκλοπές των επικοινωνιών της Άνγκελα Μέρκελ.

«Εκτεταμένες προκαταρκτικές έρευνες κατέδειξαν πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως άγνωστα μέλη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατασκόπευσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ», ανακοίνωσε το εισαγγελικό γραφείο, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την «πιθανή μαζική συλλογή δεδομένων από τις τηλεπικοινωνίες γερμανών πολιτών από αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις του πρώην αναλυτή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών προκάλεσαν τριβές στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, με τον γερμανίδα καγκελάριο να ζητά δημοσίως εξηγήσεις όσον αφορά τις φερόμενες δραστηριότητες της NSA.

Ads