Αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ κατά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που αποφασίσθηκε τον Μάρτιο, χωρίς να απειλείται ακόμη η έγκρισή του, που αναμένεται το φθινόπωρο.

Ads

Σε κοινό τους κείμενο, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ και ο συνάδελφός του Κλάους-Πέτερ Βιλς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άγγελα Μέρκελ καταγγέλλουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ως “κακό δρόμο” και “εκβιασμό” που ασκείται επί της Γερμανίας, οι όροι του οποίου είναι: “εάν σταματήσετε να πληρώνετε, όλο το σύστημα θα καταρρεύσει”.

“Κανείς πλέον δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις στο σχέδιο αυτό διάσωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ”, αναφέρουν στο κείμενο αυτό που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Φρανκ Σέφερ.

Παράλληλα, περί τους δέκα βουλευτές του Φιλελεύθερου Κόμματος συνέταξαν αυτήν την εβδομάδα κείμενο διαμαρτυρίας που προτίθενται να υποβάλουν στο συνέδριο του κόμματος στις 14 και 15 Μαΐου και το οποίο αρνείται ένα μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος “παραλύει” την ευθύνη και πλήττει τα συμφέροντα των χωρών μελών και των πιστωτών τους.

Ads

Εκτός από τις αντιρρήσεις επί της ουσίας -για το θέμα του γερμανού φορολογούμενου που υποχρεώνεται να πληρώσει τα σπασμένα των πολυέξοδων πολιτικών- οι επικρίσεις επί της διαδικασίας είναι όλο και εντονότερες.

Οι γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για την ασθενή συμμετοχή του κοινοβουλίου στις αποφάσεις του Βερολίνου. “Σε ολόκληρο τον κόσμο κυριαρχεί αυτή η ιδέα, ότι, επειδή μία δράκα αρχηγών κρατών συναντήθηκαν και αποφάσισαν κάτι, το θέμα έληξε και το χρήμα έφυγε”, σχολίαζε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ο βουλευτής του Φιλελευθέρου Κόμματος Οττο Φρίκε.

“Λησμονούμε τελείως ότι , σε μία δημοκρατία, το κοινοβούλιο αποφασίζει”, πρόσθεσε και στην περίπτωση αυτή “το κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τα πάντα, μπορεί να πει: δεν θα δώσουμε ούτε δεκάρα”.

Ο κίνδυνος προς το παρόν είναι μάλλον θεωρητικός. Ο συνασπισμός της καγκελαρίου διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή που θα κληθεί να ψηφίσει το φθινόπωρο για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες , ενώ εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη μη συμμετοχή του κοινοβουλίου, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον μηχανισμό.