Μια νέα σελίδα γράφεται για τη RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός) των Μπάαντερ-Ένσλιν-Μάινχοφ, την ένοπλη οργάνωση με απήχηση σε πολλούς Γερμανούς διανοούμενους και καλλιτέχνες τη δεκαετία του ´70, μετά τη σύλληψη της φερόμενης φυγόδικης Ντανιέλα Κλέτε, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια που παρέμενε καταζητούμενη. Σύμφωνα με αναφορές σε γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ συνελήφθη και δεύτερο άτομο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ads

Η 65χρονη Κλέτε εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/2) στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου και φέρεται να είναι μέλος της ακροαριστερής ένοπλης οργάνωσης που δρούσε στη Γερμανία για δεκαετίες. Εκτός της Κλέτε, εδώ και 30 χρόνια αναζητούνται ως μέλη της φράξιας οι Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ και Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ. Οι τρεις τους φέρονται να ανήκουν στην τρίτη γενιά της RAF και να έδρασαν όταν οι Αντρέας Μπάντεερ και Ουλρίκε Μάινχοφ είχαν ήδη πεθάνει.

Η συλληφθείσα κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και μια σειρά σοβαρών ληστειών. Το δεύτερο άτομο που συνελήφθη, ένας άνδρας που φαίνεται να είναι της ίδιας ηλικίας με τους συνεργούς της Κλέτε στη ληστεία, έφερε πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την ταυτότητά του.

Η Κλέτε έχει μεταφερθεί με ελικόπτερο στη Βρέμη, στην περιοχή όπου διέπραξε τις υποτιθέμενες ληστείες, και τώρα βρίσκεται υπό κράτηση στο Βέρντεν.

Ads

Οι Κλέτε, Στάουμπ και Γκάρβεγκ λέγεται ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από ληστείες μεταξύ 1999 και 2016 για να χρηματοδοτήσουν τη ζωή τους υπόγεια.

Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η RAF κατηγορείται ότι διεξήγαγε μια εκστρατεία τρόμου στην τότε Δυτική Γερμανία μέσω επιθέσεων και απαγωγών, με συνολικά περισσότερες από 30 δολοφονίες να αποδίδονται στην οργάνωση. Οι αρχές λένε ότι η RAF ευθύνεται για τον τραυματισμό άλλων 200 ανθρώπων.

Μέλη της τρίτης γενιάς της RAF θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Αλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά την γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Το 1998 ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε την διάλυση της οργάνωσης.