Η μητέρα της Μπεάτε Τσέπε, μέλους της νεοναζιστικής συμμορίας NSU που κατηγορείται για τη δολοφονία εννέα μεταναστών (οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα) αλλά και μιας Γερμανίδας αστυνομικού την περίοδο 200-2007, αρνήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, όπου δικάζεται η κόρη της ως το μοναδικό εν ζωή μέλος της NSU.

Ads

 
Η 61χρονη Ανερόζε Τσέπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με τον δικό της δικηγόρο και δήλωσε ότι επρόκειτο να ασκήσει το δικαίωμά της βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου στην Γερμανία να αρνηθεί να καταθέσει σε βάρος μιας συγγενούς της πρώτου βαθμού. Επίσης ζήτησε προηγούμενες δηλώσεις της σε αστυνομικούς να μην χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία.
 
Διαβάστε επίσης: Νεοναζί στο εδώλιο για τη δολοφονία Έλληνα και Τούρκων

Η απόφασή της χαρακτηρίζεται πλήγμα για την πολιτική αγωγή, η οποία δυσκολεύεται να παρουσιάσει αδιάσειστες αποδείξεις πως η κατηγορούμενη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα εγκλήματα μίσους της συμμορίας. Η κόρη επίσης αρνείται να καταθέσει στην μακροσκελή διαδικασία σε δικαστήριο του Μονάχου, στην οποία είναι η βασική κατηγορούμενη ως συνεργός στις δολοφονίες.