Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου, ότι έχει συστήσει μια διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να επανεξετάσει τα γεγονότα γύρω από την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Ads

Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι με τους συγγενείς των 11 Ισραηλινών μελών της ομάδας που σκοτώθηκαν από μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», βραχίονα της παλαιστινιακής Φατάχ, που ζητούσαν την απελευθέρωση περισσότερων από 200 φυλακισμένων Παλαιστινίων.

Το υπουργείο Εσωτερικών όρισε μια οκταμελή επιτροπή ιστορικών, οι περισσότεροι από τους οποίους εδρεύουν στο Ισραήλ ή στη Γερμανία. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ υπογράμμισε τη δέσμευση της Γερμανίας για «μια ενδελεχή επανεκτίμηση των όσων συνέβησαν».

«Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης αυστηρά την περίοδο πριν και μετά» την επίθεση, ανέφερε η Φέιζερ σε ανακοίνωσή της. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα το έργο τους να εξετάσει επίσης διεξοδικά τη μεταχείριση των μελών της οικογένειας μετά την επίθεση» σημείωσε.

Ads

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησε συγγνώμη για τις πολλαπλές παραλείψεις της χώρας του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση, καθώς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του και τους συγγενείς των δολοφονηθέντων αθλητών σε μια τελετή για την 50ή επέτειο μνήμης.

Πριν την έναρξη της διοργάνωσης είχε παραδοθεί στους διοργανωτές μια έκθεση με 26 πιθανά σενάρια τρομοκρατίας. Οι διοργανωτές δεν έδωσαν σημασία, καθώς η θέση τους ήταν ότι οι Αγώνες δεν θα έπρεπε να σημαδευτούν από έντονη αστυνομική παρουσία. Το «πιθανό σενάριο Νο 21» αυτής της έκθεσης, προέβλεπε εισβολή ενόπλων στο Ολυμπιακό Χωριό, με στόχο τα μέλη της αποστολής του Ισραήλ.

*Με πληροφορίες από AP