Νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας δίνουν τα έξιτ πολς, ενώ το κόμμα βρίσκεται οριακά στην δεύτερη θέση πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης το απόγευμα της Κυριακής στη Γερμανία.

Ads

Στην Θουριγγία η AfD προηγείται με 30,5% επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το CDU με 24,5%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη αριστερο-δεξιά Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Στην Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με την AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.

Ads

Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τοπική οργάνωση του AFD χαρακτηρίζεται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική». 

Το AfD και στα δύο κρατίδια παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «διαπιστωμένα ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα».

Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν συνεργάζεται με το AfD, θα είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Στη Δρέσδη πιθανότατα θα παραμείνει πρωθυπουργός ο χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Κρέτσμερ, που συγκυβερνά σήμερα με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Αντίθετα, στην Ερφρούρτη ο Μπόντο Ράμελο ο μόνος πρωθυπουργός της Αριστεράς δεν έχει πολλές πιθανότητες επανεκλογής. Αιτία είναι το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που αποχώρησε από την Αριστερά, διεκδικεί διψήφια ποσοστά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο μετεκλογικά.

Η τρομοκρατική ισλαμιστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα με τρεις νεκρούς στο Ζόλινγκεν ενισχύει τα δύο κόμματα της Ακροδεξιάς και της Βάγκενκνεχτ που ακολουθούν την ίδια γραμμή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και φιλορωσική στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης Σολτς – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι –  κινούνται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι είναι αμφίβολο αν θα πιάσουν το πλαφόν κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%.