Η κατάσταση της υγείας του Μιχαήλ Σαακασβίλι είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ο ίδιος δεν λαμβάνει την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, δήλωσαν σήμερα οι γιατροί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας βρίσκεται στη φυλακή και κάνει απεργία πείνας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ads

«Η παρούσα κατάσταση της υγείας του ασθενή θεωρείται κρίσιμη», αναφέρει σε ανακοίνωση η ιατρική ομάδα που συγκροτήθηκε από τον Γεωργιανό υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο των φυλακών στο οποίο νοσηλεύεται ο πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες.

Ο 53χρονος Σαακασβίλι συνελήφθη την 1η Οκτωβρίου μετά την επιστροφή του στη Γεωργία την παραμονή των τοπικών εκλογών, προκειμένου να συνδράμει την αντιπολίτευση σε «μια αποστολή για να σώσει τη χώρα», όπως υποστήριξε. Σημειώνεται πώς το 2014 έφυγε για την Ουκρανία, όπου έλαβε την υπηκοότητα της χώρας.

Τελικά, φυλακίστηκε με ποινή έξι ετών μετά από προηγούμενη καταδίκη του ερήμην το 2018 για κατάχρηση εξουσίας στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του το 2004 έως το 2013 – κατηγορίες τις οποίες αρνείται, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά υποκινούμενες. Λίγο αργότερα, όμως, ξεκίνησε απεργία πείνας, επικαλούμενος αυτούς τους λόγους και με αίτημα την απελευθέρωσή του.

Ads

Στη Γεωργία έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες μέρες διαμαρτυρίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του απεργού πείνας Σακαασβίλι για την απελευθέρωσή του.