Σε ευθεία σύγκρουση με την Δύση οδηγείται η κυβέρνηση της Γεωργίας, μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής», που επιβάλλει μέτρα οικονομικής διαφάνειας σε οργανισμού και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ads

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο νόμος αποτελεί εργαλείο πολιτικής καταστολής, ενώ κατά της ψήφισής του τάχθηκε και η πρόεδρος της χώρας.

Ωστόσο το γεωργιανό κοινοβούλιο ξεπέρασε κατά πλειοψηφία το προεδρικό βέτο κατά του νόμου «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής».

Η διαδικασία υπερψήφισης του βέτο πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρής κριτικής που ασκήθηκε στο νόμο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει στη διεθνή απομόνωση της Γεωργίας, καθώς ο νόμος είναι «διακριτικός και ανάλογος του ρωσικού νόμου για τους ξένους πράκτορες».

Ads

Σύμφωνα με τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο ψηφισθείς νόμος προβλέπει μόνο τη συμπλήρωση ετήσιων οικονομικών δηλώσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% των εσόδων τους από το εξωτερικό.

Προβλέπονται πρόστιμα για την αποφυγή υποβολής οικονομικών δηλώσεων στις κρατικές αρχές.

«Γιατί παρόμοιοι νόμοι “περί διαφάνειας” έχουν υιοθετηθεί στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ, αλλά στη Γεωργία δεν μπορεί να υιοθετηθεί τέτοιος νόμος; Πρόκειται για παραβίαση της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Shalva Papuashvili.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι άσκησε βέτο κατά του νόμου «περί διαφάνειας της ξένης επιρροής» στις 18 Μαΐου.

Περίπου 200 γεωργιανές ΜΚΟ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αρνηθούν να υπακούσουν στον νόμο.

«Ο ρωσικός νόμος δεν θα λειτουργήσει στη χώρα μας και θα παραμείνει ένα κενό φύλλο χαρτιού στο οποίο δεν θα υπακούσουμε», δήλωσαν οι ΜΚΟ σε κοινή ανακοίνωση.

Αρκετές μκο, μεταξύ των οποίων η γεωργιανή πτέρυγα της Διεθνούς Διαφάνειας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα «παγώσουν» και το έργο τους θα παρεμποδιστεί αφού τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Στην ανακοίνωσή τους, οι μκο δήλωσαν ότι ο νόμος αυτός «θέτει σε κίνδυνο την παρακολούθηση των (βουλευτικών) εκλογών» που έχουν προγραμματιστεί στη Γεωργία για τον Οκτώβριο.

«Αλλά εμείς, άλλες γεωργιανές οργανώσεις πολιτών, υποσχόμαστε να υπερασπιστούμε τις εκλογές και τη φωνή κάθε ψηφοφόρου», τόνισαν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες ότι «λυπάται βαθιά» για την οριστική υιοθέτηση του νόμου, καλώντας τη χώρα αυτή του Καυκάσου να «επιστρέψει σταθερά στην ευρωπαϊκή πορεία».

Η Ουάσινγκτον, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, επίσης «καταδίκασε» μια ψηφοφορία που αγνοεί τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του γεωργιανού λαού».