Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία που συνέχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια της αερογέφυρας Μοράντι στη Γένοβα που κατέρρευσε το πρωί της Τρίτης αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 38 νεκρούς, σύμφωνα με τον νεότερο, τραγικό απολογισμό, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 19 σοροί. 

Ads

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανασύρουμε επιζώντες από τα χαλάσματα» είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γένοβας Αλεσάντρα Μπούτσι. «Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους επιζώντες», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι ήταν κυρίως εκδρομείς, που ταξίδευαν προς τα τουριστικά θέρετρα της Γαλλίας και της βόρειας Ιταλίας. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η γέφυρα χτυπήθηκε από κεραυνό, καθώς τη στιγμή του δυστυχήματος σφοδρή καταιγίδα έπληττε την πόλη.

Από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη έγινε γνωστό ότι για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται κάποιος για το θέμα μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00393397511631.

Ads

Περίπου 300 πυροσβέστες εργάζονται στα συντρίμμια, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων αναζητώντας επιζώντες. Τέσσερις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια, όπως μετέδωσε το Ansa.

Η οδογέφυρα, γνωστή ως γέφυρα Μοράντι, χτίστηκε το 1965 και είχε μήκος 1.182 μέτρα. Το κεντρικό της τμήμα -μήκους περί 80 μέτρων- κατέρρευσε το μεσημέρι της Τρίτης από ύψος περίπου 50 μέτρων σε έναν ποταμό, καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές και κτήρια, εν μέσω ισχυρής νεροποντής. Εκείνη τη στιγμή, τη γέφυρα διέσχιζαν δεκάδες αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της πυροσβεστικής της Γένοβας, συντρίμμια έπεσαν και στον χώρο στάθμευσης εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, το οποίο ήταν κλειστό.

Στη γέφυρα είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες το 2016, με την εταιρεία που τη διαχειρίζεται να ανακοινώνει πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της. Κατά την εταιρεία, είχαν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στη γέφυρα και δεν υπήρχαν ενδείξεις για πρόβλημα. 

Η γέφυρα θα κατεδαφιστεί – Εκκένωση κατοικιών

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα ώστε να βελτιώσει τις υπό διάλυση υποδομές της, αγνοώντας τους περιορισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εφόσον καταστεί αναγκαίο.

«Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη». «Θα πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν για τα πάντα και να πληρώσουν πολύ» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Λουίτζι Ντ’ Άντζελο, αξιωματούχο της αρχής πολιτικής προστασίας, υπήρχαν 30 οχήματα και 5-10 φορτηγά στον δρόμο όταν κατέρρευσε το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Με απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης η γέφυρα της Γένοβας θα κατεδαφιστεί.

Ο Ιταλός υφυπουργός υποδομών, Εντοάρνο Ρίτσι, επανέλαβε με έμφαση ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα οι υπεύθυνοι της σημερινής τραγωδίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση 400 ανθρώπων από τα σπίτια τους, τα οποία βρίσκονται δίπλα και κάτω από την γέφυρα.

Η απόφαση ελήφθη διότι δεν μπορεί να αποκλεισθούν νέες καταρρεύσεις τμημάτων της οδογέφυρας, οι οποίες, αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον τελικό απολογισμό των θυμάτων.

image

image