Σε γενική απεργία κάλεσε την Τρίτη το μεγαλύτερο συνδικάτο του Παναμά, μετά το δεύτερο θάνατο εργάτη στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις αστυνομικών-απεργών στο δυτικό τμήμα της χώρας. Αφορμή των ταραχών, που κρατούν ήδη τρεις μέρες, είναι ο νέος νόμος για τις εργασιακές σχέσεις.

Ads

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δύο αστυνομικοί “τραυματίστηκαν από σφαίρες” και ο εργάτης σκοτώθηκε όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να “απομακρύνουν οδοφράγματα” στην περιοχή Τσανγκουινόλα. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν υλικό που απεικόνιζε αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και καραμπίνες για να διαλύσουν οδοφράγματα απεργών φτιαγμένα από δέντρα και μέταλλα.

Οι εργαζόμενοι, που απεργούν εδώ και έξι ημέρες, διαδηλώνουν ενάντια στο νέο νόμο που αποδυναμώνει τα συνδικάτα και δίνει στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να απολύουν εργαζόμενους που απεργούν και να προσλαμβάνουν αντικαταστάτες τους. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Πέμπτη, καθώς η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και έδωσε μάχες με απεργούς που είχαν αποκλείσει δρόμους. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 102 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία ως νωρίς την Παρασκευή. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί της Πέμπτης ήταν δύο.

Ο ηγέτης της χώρας, Μαρτινέλι -συντηρητικός πολιτικός και επιχειρηματίας που ανέλαβε την εξουσία το 2009- αποτελεί αγαπημένο παιδί των αγορών, των επενδυτών και των αναλυτών, καθώς πέρασε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν τη χρηματοδότηση του χρέους. Ωστόσο, τα αντεργατικά μέτρα του, τον φέρνουν σε απευθείας σύγκρουση με τα συνδικάτα της χώρας.

Ads

Τρεις αστυνομικοί παραμένουν όμηροι των απεργών, καθώς ο ένας από τους τέσσερις που κρατούσαν απέδρασε, σύμφωνα με την προεδρία.