Ένα μωρό δύο μηνών πέθανε από ασιτία στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, καθώς το Ισραήλ κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την ασιτία ως όπλο πολέμου.

Ads

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Aljazeera, ένα Παλαιστινιακό αγόρι δύο μηνών πέθανε από ασιτία στη βόρεια Γάζα, λίγες ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για «έκρηξη» των παιδικών θανάτων λόγω του πολέμου του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Shehab ανέφερε ότι ο Mahmoud Fattouh πέθανε στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας την Παρασκευή.

Πλάνα, που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν το εξαντλημένο βρέφος να αγκομαχάει για να αναπνεύσει σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Ads

Ένας από τους τραυματιοφορείς που μετέφεραν εσπευσμένα το αγόρι στο νοσοκομείο λέει ότι ο Μαχμούντ πέθανε από οξύ υποσιτισμό.

«Είδαμε μια γυναίκα να κουβαλάει το μωρό της και να φωνάζει για βοήθεια. Το χλωμό μωρό της φαινόταν να παίρνει την τελευταία του ανάσα», λέει ο τραυματιοφορέας  στο βίντεο.

«Τον μεταφέραμε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από οξύ υποσιτισμό. Το ιατρικό προσωπικό τον μετέφερε εσπευσμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το μωρό δεν έχει τραφεί με γάλα εδώ και μέρες, καθώς το βρεφικό γάλα απουσιάζει εντελώς από τη Γάζα».

Ο θάνατος του Μαχμούντ επήλθε καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις παγκόσμιες εκκλήσεις να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Το Ισραήλ, το οποίο απέκοψε όλες τις προμήθειες τροφίμων, νερού και καυσίμων στη Γάζα κατά την έναρξη του πολέμου, άνοιξε ένα σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια τον Δεκέμβριο.

Όμως οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι οι αυστηροί έλεγχοι των ισραηλινών δυνάμεων και οι διαμαρτυρίες ακροδεξιών διαδηλωτών στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ, γνωστό στους Ισραηλινούς ως Κερέμ Σαλόμ, έχουν εμποδίσει την είσοδο φορτηγών με τρόφιμα.

Όταν οι προμήθειες φτάνουν στη Γάζα, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι δεν μπορούν να παραλάβουν τα αγαθά ή να τα διανείμουν λόγω της έλλειψης ασφάλειας, η οποία οφείλεται εν μέρει στις στοχευμένες δολοφονίες αστυνομικών που φρουρούν τους απεσταλμένους των φορτηγών από το Ισραήλ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απελπιστική στη βόρεια Γάζα, η οποία έχει αποκοπεί σχεδόν εντελώς από τη βοήθεια από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι γιατροί εκεί έχουν περιγράψει την κατάσταση ως «πέρα από καταστροφική».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολονύκτιο ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στο Beit Lahiya της βόρειας Γάζας και δεκάδες σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.