Μία τρίτη αυτοκινητοπομπή με αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα μέσω της Ράφα, του διασυνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, σε συνέχεια των μόλις 34 φορτηγών που πήραν το «πράσινο φως» το Ισραήλ και εισήγαγαν ελάχιστα τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα το Σαββατοκύριακο.

Ads

Παράλληλα οι σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε τέσσερα σπίτια στη Ράφα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (23/10), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 άνθρωποι.

Μετά τις δηλώσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ την Πέμπτη (19/10) ότι «η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε στο Al Jazeera σήμερα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ότι η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί «έγκλημα πολέμου».

«Αυτό που είναι τόσο τραγικό με τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ο τρόπος με τον οποίο στοχοποιήθηκαν οι άμαχοι και οι βασικοί κανόνες για την προστασία των πολιτών που παραβιάστηκαν», δήλωσε η Σάρι Μπάσι, διευθύντρια προγράμματος του HRW.

Ads

«Το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον Ισραηλινών πολιτών δεν δικαιολογεί τις ισραηλινές αρχές να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστινίων πολιτών και αυτό είναι που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Η άρνηση να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα είναι έγκλημα πολέμου. Είναι η συλλογική τιμωρία των αμάχων για τις πράξεις των μαχητών. Και επειδή σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στη Γάζα είναι παιδιά, τιμωρεί συλλογικά τα παιδιά για τις πράξεις των ενήλικων μαχητών», δήλωσε η Μπάσι.

Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ σε 15.273 ανέρχονται οι τραυματίες,  σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. 436 άνθρωποι, ανάμεσά τους 182 παιδιά, σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Έκκληση Μπορέλ για «ανθρωπιστική παύση»

«Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Καθώς ο αποκλεισμός και οι αμείλικτοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εξελιχθεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, οι ΥΠΕΞ των «27» θα συζητήσουν μια ενδεχόμενη «ανθρωπιστική παύση», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ζητήσουμε να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε αυξήσει την υποστήριξή μας, αλλά υπάρχουν ουρές και ουρές φορτηγών που περιμένουν και πρέπει να εισέλθουν», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τις συνομιλίες και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πραγματική αποκλιμάκωση είναι να εργαστούμε τώρα πιο σκληρά για τη λύση των δύο κρατών» δήλωσε από την πλευρά του ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών, Κρισιάνις Κάρινς.

«Εάν οι Παλαιστίνιοι είχαν ένα σαφές κράτος, νομίζω ότι αυτό θα βοηθούσε επίσης να ανακουφιστεί ένα μέρος της πίεσης, ίσως ένα μεγάλο μέρος της πίεσης που συσσωρεύεται εκεί εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτής της λύσης των δύο κρατών. Ώστε να υπάρχει ένας σαφής τελικός στόχος για το πού οδηγείται αυτό» υπογράμμισε.

Στην «ουρά» της Ράφα έξι τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ινδία

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράδοση ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, καθώς το Νέο Δελχί προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της μακροχρόνιας υποστήριξής του προς τους Παλαιστίνιους και της αυξανόμενης εγγύτητάς του προς το Ισραήλ.

Η βοήθεια περιλαμβάνει περισσότερους από έξι τόνους ιατρικού εξοπλισμού, όπως φάρμακα, χειρουργικά είδη και δισκία καθαρισμού νερού, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σε ανακοίνωσή του την Κυριακή (22/10).

Η Ινδία ήταν το πρώτο μη αραβικό κράτος που αναγνώρισε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος και υποστηρίζει εδώ και καιρό τη λύση των δύο κρατών. Υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και το ινδουιστικό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα του, η Ινδία έχει επίσης έρθει όλο και πιο κοντά στο Ισραήλ, με τον Μόντι να αναπτύσσει στενή σχέση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το 2017, ο Ναρέντρα Μόντι έγινε ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το Ισραήλ.