Αναλυτικότερη εικόνα από τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από την σφαγή που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στην Γάζα, το περασμένο Σάββατο έδωσαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, με την Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε ένα «σύνθετο έγκλημα πολέμου», την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΟΗΕ να υιοθετήσει το δικό τους σχέδιο απόφασης για κατάπαυση του πυρός.
Η Χαμάς ισχυρίστηκε επίσης, ότι μπορεί ο ισραηλινός στρατός να απελευθέρωσε τέσσερις αιχμαλώτους, αλλά σκοτώθηκαν άλλοι τρεις αιχμάλωτοι, ένας εκ των οποίων Αμερικανός πολίτης.
Το Ισραήλ αρνήθηκε την κατηγορία.
Ο απολογισμός των νεκρών από το μακελειό του Σαββάτου ανήλθε σε 274, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 64 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ εγκατέλειψε την κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για αποτυχία στον πόλεμο κατά της Γάζας και ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή πως ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε την 31η Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς να διευκρινίσει αν ορίστηκε ημερομηνία γι’ αυτή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει σήμερα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον τρέχοντα μήνα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινηθεί προς ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης (…) που υποστηρίζει την πρόταση πάνω στο τραπέζι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο Νέιτ Έβανς.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πρέπει να μιλήσουν με μια φωνή, υποστηρίζοντας αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν επικριθεί έντονα διότι έχουν εμποδίσει σχέδια απόφασης που καλούσαν για κατάπαυση του πυρός.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε «ισραηλινή», κατ’ αυτόν, πρόταση τριών φάσεων με διάρκεια σαράντα ημερών έκαστη, τονίζοντας πως είναι «καιρός» να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν «όλοι» οι όμηροι, να ανοικοδομηθεί ο ερειπωμένος παλαιστινιακός θύλακος και να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει την ευθύνη να αποδεχτεί τη συμφωνία, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο απόφασης.
Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε την Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει – αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές – ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ.
Καλεί τη Χαμάς να «την αποδεχτεί επίσης και καλεί τα δυο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
Το αμερικανικό σχέδιο
Έπειτα από αιτήματα που έκαναν κράτη μέλη αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης πριν από μια εβδομάδα, το νέο κείμενο διευκρινίζει το περιεχόμενο της πρότασης.
Αναφέρει έτσι ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσθέτει πως η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ «όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» για τις επόμενες φάσεις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη τις δύο προηγούμενες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, ειδικά η Αλγερία, η οποία αντιπροσωπεύει τα αραβικά κράτη, και η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος που διαθέτει δικαίωμα βέτο.
Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε χθες Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει —αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές— ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ.
Αναφέρει ότι η πρώτη φάση προβλέπει:
- «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός,
- απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες,
- την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και
- την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αν η φάση αυτή πάρει πάνω από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί «για όσο καιρό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα, Δευτέρα, στην περιοχή για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες, χωρίς ωστόσο καμιά εγγύηση επιτυχίας, με δεδομένες τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου και τη σιωπή της Χαμάς.
Αρχικά θα γίνει δεκτός στο Κάιρο από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ ας Σίσι, κατόπιν θα πάει στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Παραίτηση Γκαντς
Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν την επομένη της παραίτησης του Μπένι Γκαντς από την κυβέρνηση πολέμου, την πιο πρόσφατη ένδειξη του διευρυνόμενου διχασμού στο Ισραήλ για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που πλέον διανύει τον ένατο μήνα του.
Ο Μπένι Γκαντς απαιτούσε ιδίως την υιοθέτηση «σχεδίου δράσης» την επαύριο του πολέμου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >