Τεράστιες ποσότητες τροφίμων που προορίζονται για την Λωρίδα της Γάζας σαπίζουν κάτω από τον δυνατό ήλιο και την ζέστη στην Αίγυπτο, παραμένοντας μπλοκαρισμένα από τις Ισραηλινές αρχές το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπως μεταδίδει το Al Jajeera το Σάββατο.

Ads

Σε ρεπορτάζ του Αραβικού καναλιού φαίνεται ξεκάθαρα το πως σκουλήκια και έντομα έχουν μολύνει τα τρόφιμα της Γάζας που έχουν «κολλήσει» στην Αίγυπτο, όπως μήλα, μπανάνες, κοτόπουλα και τυριά, με φορτηγά να στάζουν από την σήψη.

Η Ράφα αποτελούσε κύριο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και για ορισμένες εμπορικές προμήθειες πριν το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση και πάρει τον έλεγχο του περάσματος από την παλαιστινιακή πλευρά.

EPA/ABIR SULTAN

 

Ads

Ένας οδηγός φορτηγού, ο Μαχμούντ Χουσεΐν, δήλωσε ότι τα εμπορεύματά του ήταν φορτωμένα στο όχημά του για ένα μήνα και σταδιακά χαλούσαν στον ήλιο. Κάποια από τα τρόφιμα απορρίπτονται, ενώ άλλα πωλούνται φθηνά. Χιλιάδες αυγά ακατάλληλα για βρώση θάβονται στο χώμα, αλλά πολλά άλλα τρόφιμα διανέμονται, αναγκαστικά, προς πώληση.

Ο μόνος τρόπος να σωθούν οι κάτοικοι της Γάζας από την άμεση απειλή του λιμού είναι να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα, δηλώνουν οι Παλαιστινιακές αρχές, καθότι ούτε οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά ούτε οι ποσότητες προμηθειών που έφτασαν στην προβλήτα των Αμερικάνων είναι αρκετές για να καλύψουν τις άμεσες ζωτικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού.