Το Ισραήλ χτύπησε έναν από τους μεγαλύτερους «πύργους» κατοικιών στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, δήλωσαν κάτοικοι, αυξάνοντας την πίεση και την ανησυχία, στην τελευταία περιοχή του θύλακα στην οποία δεν έχει εισβάλει ακόμη ο ισραηλινός στρατός και όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, την ίδια ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από ασιτία, λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού.

Ads

Όπως μεταδίδουν τα ξέανα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το 12οροφο κτίριο, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο, υπέστη ζημιές από το χτύπημα.

Δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες αν και δεν αναφέρθηκαν θύματα, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό του περιστατικού.

Ads

Ένας από τους 300 κατοίκους του πύργου δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ τους προειδοποίησε 30 λεπτά πριν να εγκαταλείψουν το κτίριο, τη νύχτα.

«Ο κόσμος τρόμαξε, έτρεχε από τις σκάλες, κάποιοι έπεσαν, επικρατούσε χάος. Ο κόσμος άφησε τα υπάρχοντά του και τα χρήματά του», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ-Ναμπρίς, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών που σκόνταψαν στις σκάλες κατά τη διάρκεια της πανικόβλητης εκκένωσης ήταν και η έγκυος σύζυγος ενός φίλου του.

Ένας αξιωματούχος της Φατάχ – το μεγαλύτερο κόμμα της Παλαιστινιακής Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – που βρίσκεται στη Ράφα, δήλωσε ότι φοβόταν πως το χτύπημα στον πύργο της Ράφα ήταν σημάδι επικείμενης ισραηλινής εισβολής.

Θερίζει παιδιά η πείνα

Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση και υποσιτισμό στο βόρειο νοσοκομείο Al Shifa κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf Al-Qidra.

Ο Qidra δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε σε 23 ο αριθμός των Παλαιστινίων που πέθαναν από παρόμοια αίτια σε σχεδόν 10 ημέρες.

«Αυτός ο βάναυσος πόλεμος έχει διαρρήξει κάθε αίσθηση κοινής ανθρωπιάς», δήλωσε η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.