Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας, όπου χιλιάδες άμαχοι αναζητούν ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο από τις ανηλεείς επιθέσεις, με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας να αναφέρει ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ads

Ένα σχολείο υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ που στεγάζει πρόσφυγες επίσης χτυπήθηκε.

Υπάρχουν «εκατοντάδες θύματα» κάτω από τα ερείπια ενός συγκροτήματος νοσοκομείου στη Γάζα που επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, λέει το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο  θύλακα.

Η στιγμή της επίθεσης

Στο X κυκλοφόρησε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στο νοσοκομείο.

Ads

 

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή / Ασταμάτητη αιματοχυσία στη Γάζα – Γυναικόπαιδα το 64% των νεκρών – Διεθνής διπλωματικός «πυρετός»

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα χαρακτήρισε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου».

«Το νοσοκομείο στέγαζε εκατοντάδες άρρωστους και τραυματίες και ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους» εξαιτίας άλλων ισραηλινών επιδρομών, ανέφερε σε δήλωση.

Το υπουργείο είπε νωρίτερα τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο νοσοκομείο Al Ali Arab στην πόλη της Γάζας.

Αυτό το νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίστηκε χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές που εμποδίζουν να συνεχίσει και να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους, ανέφερε νωρίτερα ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Εκεί είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, Παλαιστίνιους που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιδρομών στον πολιορκημένο θύλακα.

«Είναι γεμάτο με πολίτες (…) Η περιοχή είναι γεμάτη κτίρια κατοικιών» ανέφερε η ανταπόκριση του Al Jazeera.

Γιατί υπήρχαν τόσοι άνθρωποι στο νοσοκομείο;

Ο Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι πολλοί από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας άκουσαν την ισραηλινή απαίτηση για εκκένωση, αλλά δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν νότια.

«Πολλοί άνθρωποι ρωτούν γιατί αυτός ο αριθμός είναι τόσο υψηλός. Γιατί πρόκειται για Παλαιστίνιους που αναζήτησαν καταφύγιο μπροστά στο νοσοκομείο. Νόμιζαν ότι θα ήταν σε πιο ασφαλές μέρος μπροστά από ένα νοσοκομείο. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη Γάζα, δεν συμβαίνει στην Παλαιστίνη», είπε στο Al Jazeera από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Όσοι βρίσκονταν μπροστά στο νοσοκομείο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με εντολή εκκένωσης. Δεν είχαν καν την οικονομική δυνατότητα να εκκενώσουν προς τα νότια. Υπάρχει πλήρης καταστροφή των υποδομών και των μεταφορών», είπε. «Αναγκάζονται να εκκενωθούν υπό συνεχή βομβαρδισμό. Το μόνο διαθέσιμο είναι ένα νοσοκομείο, οπότε σκέφτηκαν ότι θα ήταν σε ασφαλές μέρος».

 

https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo

Τριήμερο πένθος

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο WAFA.

Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να προχωρήσουν σε απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο.

Ισραηλινός στρατός: «Δεν ξέρουμε αν ήμασταν εμείς που βομβαρδίσαμε»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για τους θανάτους στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα.

«Θα λάβουμε τις λεπτομέρειες και θα ενημερώσουμε το κοινό. Δεν ξέρω να πω αν ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», είπε.