Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

Η «τακτική τοπική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας θα εφαρμόζεται από τις 08:00 ως τις 19:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) καθημερινά μέχρι νεοτέρας διαταγής», κατά μήκος της διαδρομής από την ισραηλινή συνοριακή διέλευση Κερέμ Σαλόμ ως τον δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν, στον βορρά, εξήγησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ανακοίνωσή τους.

Ανέφερε επίσης πως έλαβε την απόφαση αυτή στο πλαίσιο προσπαθειών με σκοπό «να αυξηθεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από συνομιλίες με τον ΟΗΕ και άλλους «οργανισμούς».

Οι μάχες θα συνεχιστούν στη νότια Γάζα παρά την «τακτική παύση»

Παρόλα αυτά, ο ισραηλινός στρατός έγραψε στο X στα εβραϊκά ότι θα συνεχίσει τις μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας και ότι η «τακτική παύση για ανθρωπιστικούς σκοπούς» που είχε ανακοινώσει θα αφορούσε μόνο τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αγγλόφωνη ανάρτηση του στρατού που ανακοίνωνε την παύση των μαχών είχε δημοσιευθεί 90 λεπτά πριν από την εβραϊκή ανάρτηση που διευκρίνιζε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνέχιζαν τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα.

Η μετάφραση από τα Εβραϊκά διευκρινίζει πως «οι ισραηλινές δυνάμεις καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει παύση των εχθροπραξιών στη νότια Λωρίδα της Γάζας και οι εχθροπραξίες στη Ράφα συνεχίζονται. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην εισαγωγή αγαθών στη Λωρίδα. Ο άξονας που μεταφέρει τα εμπορεύματα θα είναι ανοιχτός κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συντονισμό με διεθνείς οργανισμούς για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο.»

Η εξέλιξη ανακοινώνεται την 254η ημέρα του πολέμου με τη Χαμάς κι ενώ, στο διπλωματικό μέτωπο, οι ελπίδες ότι θα συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μοιάζουν να απομακρύνονται,, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, αφήνοντας ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί η πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τους θανάτους οκτώ στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες με τη Χαμάς συνεχίζουν να μαίνονται τους τελευταίους οκτώ και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλέον απειλεί να ενσκήψει μαζικός λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το 75% των 2,4 εκατ. κατοίκων έχει εκτοπιστεί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Λωρίδα της Γάζας έχει διαγνωστεί πως πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τους προσφέρθηκαν φροντίδες, ανάμεσά τους «1.600 παιδιά με ακραίο οξύ υποσιτισμό».

Νετανιάχου και Γκάλαντ δηλώνουν άγνοια περί «τακτικής παύσης»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια του στρατού για μια «τακτική παύση» κατά μήκος ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Ράφα και δεν έδωσε την έγκρισή του, σύμφωνα με το Army Radio του Ισραήλ.

Περαιτέρω, το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης N12 news έγραψε στο Χ ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είχε επίσης ενημερωθεί.

Μετάφραση από τα Εβραϊκά: «Ο κ. Νετανιάχου δεν έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση: Ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την απόφαση των IDF σχετικά με την ‘τακτική εκεχειρία’ στις μάχες στην περιοχή της Ράφα.»