Μια τραγική νέα εξέλιξη στη Γάζα, παρά τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών και του επικεφαλής του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ πως δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA που μεταφέρουν τρόφιμα προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ads

Εξοργιστικό χαρακτήρισε το γεγονός ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, κάτι που καθιστά σκόπιμη την παρεμπόδιση της σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας «κατά τη διάρκεια ενός λιμού που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν», με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η UNRWA προσφέρει βοήθεια και υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και σε όλη την περιοχή.

Ωστόσο, βιώνει μια κατάσταση κρίσης από τη στιγμή που το Ισραήλ κατηγόρησε δώδεκα μέλη του προσωπικού της για εμπλοκή στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Οι κατηγορίες αυτές είχαν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς οδήγησαν τον μεγαλύτερο δωρητή της UNRWA, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ορισμένους άλλους να διακόψουν τη χρηματοδότηση.

Λιμοκτονούν οι Παλαιστίνιοι

Η UNRWA και η Αίγυπτος δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν στον Λαζαρινί, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κάιρο, να εισέλθει στη Γάζα. «Παρεμποδίζοντας την UNRWA να εκπληρώσει την αποστολή της στη Γάζα, το ρολόι θα χτυπά πιο γρήγορα προς τον λιμό και πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν από την πείνα, την αφυδάτωση, την έλλειψη στέγης», έχει δηλώσει ο Λαζαρινί.

Έκκληση από τον Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες προειδοποίησε και πάλι για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στη Γάζα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η καθημερινή επίθεση σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων δημιουργεί μια κρίση αξιοπιστίας για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε, ενώ νωρίτερα σήμερα, 24/3 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί.