Το Ισραήλ θα πιέσει για την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών ομήρων ως μέρος της τρέχουσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς πριν από τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ενήλικων ανδρών και ομήρων στρατιωτών, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ads

«Έχουμε μια συμφωνία, η συμφωνία αφορά παιδιά και γυναίκες. Γνωρίζουμε τα ονόματα όλων των παιδιών και όλων των γυναικών που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν δεχόμαστε ότι η Χαμάς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται… ή ότι θα είχε πρόβλημα να τους βρει», λέει ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ «δεν θα εγκαταλείψει 27 ανθρώπους για να συζητήσει μια νέα συμφωνία που επίσης θα παραβιαζόταν με τον ίδιο τρόπο», λέει ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στους απαχθέντες Ισραηλινούς που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί. Η Χαμάς φέρεται να είναι πρόθυμη να παρατείνει περαιτέρω την κατάπαυση του πυρός, που διανύει την έκτη ημέρα της και πρόκειται να λήξει αύριο το πρωί.

Εάν η Χαμάς μπορέσει να απελευθερώσει όλες τις εναπομείνασες γυναίκες και παιδιά, «θα είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να συζητήσουμε για τις άλλες ομάδες που είναι ακόμα εκεί», προσθέτει ο αξιωματούχος.

Ads

Ο αξιωματούχος απορρίπτει επίσης τις αναφορές για μια συμφωνία «όλα για όλους», σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα απελευθέρωνε όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας με αντάλλαγμα τους εναπομείναντες ομήρους και τον τερματισμό του πολέμου.

«Δεν γνωρίζουμε μια τέτοια πιθανότητα. Αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει τέτοια προσφορά», λέει ο αξιωματούχος.

 

Απελευθερώθηκαν ακόμη 12 όμηροι

 

Στον Ερυθρό Σταυρό παραδόθηκαν, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης οι 10 όμηροι της Χαμάς στο πλαίσιο του έκτου γύρου απελευθέρωσης, ενώ ελεύθερες νωρίτερα αφέρθηκαν και δύο Ρωσίδες.

Παράλληλα, η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους ομήρους που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό κρατούνταν από την οργάνωση, ενώ η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είχε μεταφέρει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως με δύο γυναίκες ρωσικής υπηκοότητας, που τελούσαν υπό ομηρεία, ξεκίνησε η έκτη κατά σειρά απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Οι δύο Ρωσίδες παραδόθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 29/11, στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αφεθούν ελεύθερες, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό κίνημα.

«Μετά τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τις παρέδωσε στη ΔΕΕΣ «ώστε να τις παραδώσει σε έναν εκπρόσωπο των ρωσικών Εξωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Χαμάς.

Η ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε την Κυριακή τον Ρον Κριβόι, έναν 25χρονο Ισραηλινορώσο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την «υποστήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο παλαιστινιακό ζήτημα».